latinica  ћирилица
09/08/2024 |  07:21 ⇒ 09:24 | Аутор: РТС

Четрнаести дан ОИ у Паризу - ватерполисти Србије против САД у полуфиналу, кајакаши траже још једно финале

Четрнаестог такмичарског дана Олимпијских игара у Паризу ватерполисти Србије од 14.35 играју полуфинале олимпијског турнира против Сједињених Америчких Држава.
Ватерполисти Србије (фото:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Ватерполисти Србије (фото:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Кајакашки двојци Џомбета и Торубаров, односно Новаковић и Драгосављевић веслаће у полуфиналу.

Рвач Хетик Цаболов бориће се у осмини финала категорије до 74 килограма слободним стилом, а такмичење у француској престоници започињу таеквондиста Стефан Таков, у категорији до 80 килограма, и таеквондисткиња Александра Перишић, у категорији до 67 килограма.

Ватерполисти поново у борби за медаљу - против Американаца у полуфиналу

Ватерполисти Србије играју од 14.35 против репрезентације Сједињених Америчких Држава полуфинале олимпијског турнира у Паризу.

"Делфини" су заузели тек четврто мјесто у групи Б, пошто су побиједили само Јапан и Француску, а изгубили од Аустралије, Шпаније и Мађарске, али су се одважном партијом у изузетно узбудљивом четвртфиналу против Грчке искупили за сва разочарања у првој фази такмичења и подсјетили да и након смјене генерација ватерполисте из Србије не треба олако потцјењивати.

Још од од Атланте 1996. нису се десиле Олимпијске игре на којима српски ватерполисти, под капицама различитих боја и натписа, нису стигли међу четири најбоље селекције.

Американци нису тако често у елитном ватерполо друштву. Посњедњи велики успех направили су у Пекингу 2008, када су изгубили у финалу од Мађара, али под утицајем Дејана Удовичића, трофејног српског стручњака, који их предводи са клупе већ дуже од деценије, из године у годину постају све значајнији фактор.

У Паризу су заслужили треће мјесто у веома јакој и изједначеној групи А. Побиједили су Румунију, Црну Гору и Хрватску, а изгубили од Италије и Грчке. У четвртфиналу су их сачекали Аустралијанци, најпријатније изненађење олимпијског турнира, али су и њих пребродили након велике борбе у базену и петераца.

Ватерполисти, полуфинале:

Петак:
Србија - САД 14.35
Мађарска - Хрватска 19.35

Кајакаши траже још једно финале, Цаболов брани част рвача...

Од шест представника Србије у рвању, колико их је дошло у Париз, рачунајући и Стевана Мићића, који је због повреде одустао прије почетка такмичења, нико није успио да освоји медаљу, а посљедњу прилику имаће Хетик Цаболов у категорији до 74 килограма слободним стилом.

Прва препрека биће му у осмини финала Иман Махдави, Иранац који је емигрирао у Италију и такмичи се као члан избјегличког олимпијског тима. Програм почиње у 11.00, а дуел Цаболова и Махдавија пети је по распореду на струњачи А.

Кајакаши Србије заузели су у четвртак шесто мјесто у финалној трци четвераца, а данас ће од 11.20 веслати у још једном полуфиналу, али у паровима - Џомбета са Торубаровим, а Новаковић са Драгосављевићем.

Оба српска двојца надметаће се у другој полуфиналној групи. Конкуренција ће им бити двије шпанске посаде и по једна из Канаде, Португалије, Немачке и Аустралије. Пласман у финале избориће по четири најбржа чамца у обе полуфиналне групе, док ће се остали борити за што бољи пласман у Б финалу.

На борилиште ће данас и двоје српских таеквондиста - Стефан Таков у категорији до 80 килограма и Александра Перишић у конкуренцији дама до 67 килограма. Таков ће се од 11.24 у осмини финала борити против Фаисала Савадогоа из Буркине Фасо, а Перишићева тачно у подне против Озоде Собирјонове из Узбекистана.