latinica  ћирилица
08/08/2024 |  19:34 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Српска успјешно одолијева економским притисцима (ВИДЕО)

Република Српска успјешно одолијева свим економским притисцима, буџет је стабилан, све обавезе редовно се измирују и ни до каквог економског краха, који прижељкују у америчкој Амбасади, неће доћи, кажу надлежни.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Кад је ријеч о дјеловању амбасадора Мајкла Марфија, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упозорава - амерички амбасадор, као и сви остали амбасадори у БиХ треба да функционишу у складу са нормама дипломатског права.

- Посебно имам замјерке када видим да амбасадори преузимају улогу вођења кампање умјесто опозиције, и то се често дешава. Генерално је потребна консолидација у оквиру БиХ која подразумијева да свако зна гдје је његово мјесто, да су изабрани представници Републике Српске ти који доносе одлуке у БиХ јер су изабрани од грађана, а да људи који долазе у дипломатску мисију у БиХ треба да службују на дипломатски начин - каже Цвијановићева.

И поред недипломатског дјеловања, политичких и економских притисака америчке администрације у Сарајеву на Републику Српску, њене институције, привреда, буџет Српске је стабилан. Редовно се извршавају све законске обавезе, увјерава предсједник Владе Радован Вишковић.

- Све што се у посљедње вријеме дешава, једног дана биће иза нас. Треба само стрпљења да се преброди увезена криза и издрже сви притисци који се врше на Српску. Да нема ових нових притисака и атака на нас, ми бисмо лагодно живјели, јер нас има само око милион, а располажемо са многим и вриједним природним ресурсима, који су запели за око тим истима, који нас данас притишћу заврћући све финансијске вентиле. Али имамо ми и доста пријатеља који су спремни да нам помогну. Тешко јесте, али издржаћемо - истиче Вишковић.

Морамо да дијелимо судбину земаља Европске уније, с којима смо економски повезани. Имамо малу економију, која се много лакше може прилагођавати свим тим глобалним потресима, истиче Вишковић. Сагласни су с тим и у Привредној комори - због своје флексибилности, економија Републике Српске и поред глобалних криза чува свој потенцијал.

- Оно што је за нас битно јесте да покушамо и у наредним мјерама и поступцима Владе да сачувамо тај потенцијал. Битно је да се одржи фискална стабилност буџета, да би се могла исплаћивати сва социјална давања према социјалним категоријама и запосленим радницима на буџету. И у том дијелу треба тражити она рјешења која ће бити у функцији одржавања привредне активности на овом нивоу - каже предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.

Битно је, каже Рачић, осим очувања економског потенцијала привреде, настојати да се, након превазилажења глобалних криза, спремни вратимо на европско тржиште и са очуваним производним програмима.