latinica  ћирилица
08/08/2024 |  13:40 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

ИНОВА - Програм за одрживо и лакше запошљавање (ВИДЕО)

Сад је твоја прилика - назив је програма за одрживо запошљавање - ИНОВА.
Привредна комора - ИНОВА - Фото: РТРС
Привредна комора - ИНОВАФото: РТРС

Ријеч је о пројекту којем је циљ да успостави иновативни и одрживи модел сарадње институција тржишта рада и социјалне заштите, образовних институција, специјализованих организација и експерата, у сврху повећавања могућности за запошљавање дугорочно незапослених особа на подручју дјеловања Завода за запошљавање Филијала Бањалука.

Вриједност пројекта је пет милиона марака.

Програм ИНОВА има два веома значајна циља. Први је да се активирају, мотивишу и обуче дугорочно незапослени, како би добили запослење које би им омогућило бољи квалитет живота.

Програм траје 16 мјесеци и обезбиједиће запослење за минимално 50 незапослених особа. Све трошкове сносе носиоци пројекта.

- Други једнако важан циљ је да креирамо иновативни и одрживи модел сарадње између институција тржишта рада и социјалне заштите, образовних институција како би системски приступили проблематици незапослености у Српској - каже Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука.

Програм ИНОВА намијењен је незапосленим женама и мушкарцима, који су на евиденцији Завода за запошљавање дуже од 12 мјесеци, а који ће овим путем стећи потребна знања да би били конкурентни на тржишту рада. Тренутно је на бироу за запошљавање бањалучке регије седам хиљада незапослених, који су у регистру дуже од 12 мјесеци.

- Ово је одличан пројекат гдје ћемо заједничким снагама, послодавци, завод, образовне и друге институције покушати да у што већем броју анимирамо људе, а самим пројектом је обухваћено 300 лица по разним позицијама - истакао је Младен Врећо, директор бањалучке филијале Завода за запошљавање.

Оно што програм ИНОВА чини јединственим је чињеница да је много различитих институција укључено у његову реализацију, а поготово је важно профилисање, каријерно вођење и психолошко оснаживање незапослених, што ће бити задатак Центра модерних знања.

- Често су таква лица из социјално угрожених категорија, тако да ће им мотивациона подршка коју ће радити тим стручњака, бити потребна и то је оно што је специфично у овом пројекту - каже проф. др Небојша Мацановић из Центра модерних знања.

Сви заинтересовани могу се пријавити до 15. септембра путем сајта inova-posao.ba и у Завод за запошљавање филијала Бањалука. Привредна друштва која желе да се придруже програму ИНОВА могу се обратити Подручној привредној комори Бањалука.