latinica  ћирилица
08/08/2024 |  13:38 ⇒ 13:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Стано: Мјере ЕУ против Приштине могу да се појачају ако се ситуација не промијени

Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је данас, поводом најновијих акција против Срба на КиМ, да мјере ЕУ против Приштине које су на снази могу да буду појачане ако се сви актери у ЕУ сагласе да је то потребно и истакао да Приштина, умјесто корака ка деескалацији, предузима све више једностраних акција које воде ка ескалацији.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Стано на брифингу за новинаре у Бриселу рекао да се ЕУ нада да ће Приштина "коначно чути поруке" ЕУ и међународних партнера да се не ангажује у "низу контрапродуктивних, негативних, једностраних и некоординисаних корака" и да ће спријечити да дође до тога да се разматра које ће мејре бити предузете као одговор, уколико се ситуација не промијени.

Он је на тај начин одговорио на питање Тањуга шта ЕУ планира да предузме поводом све учесталијих акција Приштине против Срба на КиМ и да ли ће мјере ЕУ против Приштине остати на снази након хапшења петорице Срба, затварања девет филијала Поште Србије и најава о отварању моста преко реке Ибар.

Стано је, када је ријеч о томе шта ЕУ планира да уради, нагласио да су мјере ЕУ против Приштине и даље на снази, јер државе чланице нису још одлучиле да дјелују на основу извјештаја високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозепа Бореља, који је поднијет прије неколико недјеља, а у којем је препоручено укидање мјера Приштини.

Истовремено је оцијенио да то и не чуди, јер су мјере уведене администрацији у Приштини у јуну прошле године "због чињенице да је било толико тога што се дешавало што је водило ка ескалацији".

- Умјесто корака који воде ка деескалацији, ови људи предузимају све више једностраних акција и корака који воде ка ескалацији - подвукао је Стано.

Он је нагласио да су мјере и даље на снази и да се оне могу појачати или ублажити зависно од развоја ситуације.

- Имамо мјере на снази и ове мејре се могу појачати ако се сви актери ЕУ сагласе да их треба појачати - поручио је Стано.

Подсетио је и да је ЕУ изнијела своје ставове, када је ријеч о рацијама у експозитурама Поште Србије и напорима да се, како је рекао, "једнострано отвори мост преко реке Ибар".

- У последњих неколко дана, врло јасно смо изнијели свој став колегама на Космету на више нивоа, на више начина и преко много партнера. Није само ЕУ, већ у основи сви међународни партнери Косова говоре администрацији у Приштини да се не ангажује у овој серији контрапродуктивних, негативних, једностраних и некоординисаних корака. Надамо се да ће коначно чути поруку и спријечити нас да морамо да разматрамо какве ћемо мјере разматрати да предузмемо као одговор, ако се ситуација не промијени - закључио је Стано.

Стано је недавно упозорио да затварање девет филијала Поште Србије на сјеверу КиМ води ка додатној ескалацији и поручио да ЕУ очекује од Приштине да преиспита ову одлуку и бави се овим питањем у оквиру дијалога са Београдом, који се води уз посредовање ЕУ.

Европска унија је саопштила да је затварање девет филијала Поште Србије на сјеверу КиМ од стране приштинских власти једнострани и некоординисани корак којим се крше договори постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ.

Стано је почетком августа рекао и да би било каква одлука о евентуалном отварању моста на Ибру требало да буде донијета у оквиру дијалога Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ.