latinica  ћирилица
08/08/2024 |  11:07 ⇒ 11:07 | Аутор: СРНА

Вучић: Трговинска размјена са Кином порасла за 23,5 одсто

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је данас да је трговинска размјена између Кине и Србије у првих шест мјесеци порасла за 23,5 одсто.
Вучић са студентима (фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Вучић са студентима (фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Вучић је на пријему за 100 студената и средњошколаца из Србије који у оквиру програма међународне културне размјене младих из двије земље путују у Кину најавио да ће трговинска размјена са Кином прећи 7,2 милијарде евра.

Он је оцијенио да то показује колико је Србији важна сарадња са Кином, додајући да не смије да се заборави да је Кина челични пријатељ Србије и колико јој је у тешким тренуцима помогла у УН.

- Кина се полако приближава првом месту по размјени са Србијом, која расте након потписивања Споразума о слободној трговини, уз значајан раст извоза из Србије - рекао је Вучић у Палати Србија.

Говорећи о посјети 100 младих из Србије Кини која се реализује у организацији кинеске "Минт групе", Вучић је младима поручио да ће у Кини бити у прилици да виде и науче много тога што ће памтити цијелог живота.

- Ово је за наше младе људе изузетна прилика да науче нешто о настанку цивилизације о томе како, колико и којом брзином се развија данашња Кина. Већина њих не зна шта их очекује, јер стално слушамо приче о томе како је све што постоји и све што је вредно само на западу - рекао је Вучић.

Амбасадор Кине у Београду Ли Минг оцијенио је да су сличности између Србије и Кине изузетно велике, као и могућности за развој великог пријатељства и заједничке будућности двије земље.

- У томе учествује све више младих људи и очекујем да ће наши млади пријатељи на свом путовању моћи доста да науче о Кини. Надам се да ће млади бити амбасадори пријатељства Србије и Кине и да ће се бакља нашег челичног пијатељства преносити са генерације на генерацију - рекао је Минг.

Путовање 100 средњошколаца и студената из Србије у Кину дио је договора Вучића и предсједника Кине Си Ђинпинга о студијским путовањима 300 младих људи из Србије у Кину у наредне три године.

Тај договор постигнут је током Сијеве посјете у мају, а у његову реализацију укључила се кинеска "Минт група", која има фабрику компоненти за аутомобилску индустрију у Лозници.