latinica  ћирилица
08/08/2024 |  08:09 ⇒ 08:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Милер: Вјерујемо да је Приштина довела у опасност подршку САД (ВИДЕО)

Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је поводом затварања објеката Поште Србије на схеверу Косовa и Метохије, да су САД забринуте због континуираних некоординисаних одлука Приштине и позвао владу привремених институција да се врати конструктивном ангажману са међународним партнерима.
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Приштина (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Метју Милер је, на питање колико "црвених линија" на сјеверу КиМ премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти може наставити да прелази без икаквих посљедица, рекао да неће да спекулише о будућим акцијама, али је истакао забринутост САД због некоординисаних одлука Приштине.

- Вјерујемо да су довели у опасност могућности које смо помогли тзв. Косову да створи - рекао је портпарол Стеј департмента.

Додао је да САД охрабрује владу привремених приштинских институција "да се врати блиском и конструктивном ангажману са Сједињеним Државама, ЕУ, НАТО-ом и другим блиским међународним партнерима".

Милер је рекао да је та порука јасно пренијета влади привремених институција самоуправе у Приштини.

Такозвана косовска полиција ухапсила је 3. августа петорицу Срба из Косовског Поморавља због наводних ратних злочина, а само два дана касније упала је у девет објеката Поште Србије на сјеверу КиМ и затворила их.

Приштина је најавила и једнострано отварање главног моста на Ибру у Косовској Митровици, чему се Срби противе истичући да то угрожава њихову безбједност.

Привремене институције у Приштини су овим противправним потезима додатно отежале положај Срба на КиМ, након што су од 1. фебруара забраниле употребу динара на КиМ, а у мају затвориле филијале Поштанске штедионице у покрајини.