latinica  ћирилица
08/08/2024 |  07:27 ⇒ 09:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Концерти Тејлор Свифт у Бечу отказани због планираног напада на стадион; Нехамер: Спријечена трагедија

Три концерта Тејлор Свифт у Бечу, од којих је први требало да буде данас, отказана су након што је влада потврдила да је планиран напад на стадион, саопштио је организатор.
Стадион Ернст Хапел у Бечу (Фото. EPA/GEORG HOCHMUTH) -
Стадион Ернст Хапел у Бечу (Фото. EPA/GEORG HOCHMUTH)

- Са потврдом владиних званичника о планираном терористичком нападу на стадион Ернст Хапел, немамо другог избора осим да откажемо три заказана наступа ради опште безбједности - навео је Баракуда мјузик у јучерашњој објави на Инстаграму, додајући да ће све карте бити аутоматски рефундиране, пренио је Ројтерс.

Аустријска полиција ухапсила је раније у сриједу двије особе осумњичене за планирање напада на концерте, рекао је Франц Руф, генерални директор јавне безбједности на конференцији за новинаре.

Главни осумњичени (19) ухапшен је у Терницу, јужно од Беча, а друга особа у престоници Аустрије, пренио је АП.

Франц Руф, директор јавне безбједности у министарству унутрашњих послова Аустрије, рекао је да су власти свјесне "припремних радњи" за могући напад, као и да се 19-годишњи осумњичени "фокусирао на концерте Тејлор Свифт у Бечу", јавила је агенција АПА.

Руф је рекао да је 19-годишњак положио заклетву на вјерност терористичкој групи Исламска држава. Сматра се да се аустријски држављанин радикализовао на интернету.

Безбједносна ситуација у вези са планираним нападом на концертима Тејлор Свифт у Бечу била је веома озбиљна и избјегнута је трагедија, изјавио је аустријски канцелар Карл Нехамер након што су три концерта Тејлор Свифт отказана пошто је влада потврдила да је планиран напад на стадион.

Нехамер је на мрежи X написао да је захваљујући интензивној сарадњи аустријске полиције са страним службама пријетња била рано идентификована и да је спријечена трагедија.

Свифт је имала заказане концерте на бечком стадиону Ернст Хапел у четвртак, петак и суботу у оквиру турнеје Ерас.