latinica  ћирилица
07/08/2024 |  21:05 | Аутор: СРНА

Вучић: Хрватска страна никада неће реаговати на злочин на Петровачкој цести

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да хрватска страна никада неће реаговати на злочин бомбардовања српских цивила на Петровачкој цести током злочиначке војно-полицијске акције "Олуја" и нагласио да је зато важно да Срби не забораве.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr)

- И ништа се неће промијенити. Зато је важно да ми то не заборављамо, да радимо посао са своје стране, поштујући туђе, али и своје жртве, сећајући се бројних злочина који су почињени против нашег народа - рекао је Вучић, поводом обиљежавања 29 година од бомбардовања српске избјегличке колоне у Погрому "Олуја" на Петровачкој цести, када је хрватска авијација убила најмање 12 људи, међу којима и четворо дјеце.

Он је изјавио новинарима да српска суза неће имати родитеља, осим у Србији, те да не треба очекивати да ће је имати у Европи и на неком другом мјесту.

- Ми свој посао показујемо поштовањем према жртвама, гурамо земљу напред и идемо напред - рекао је Вучић, који је у Врбасу обишао завршне радове на жељезничкој станици Врбас Нова, на брзој прузи између Новог Сада и Суботице.

Говорећи о мирном протесту Срба у Косовској Митровици против најаве отварања моста на Ибру, који дијели српски од албанског дијела овог града, Вучић је навео да Приштину не интересује дијалог и да користи прилику да прије америчких избора увуче Србију у сукобе са НАТО.

- Не сумњајте да им је то циљ јер после децембра је питање како ће моћи да реагују и колико ће моћи да провоцирају. Трка је са временом за све у свету. Они виде да ствари иду у лошем смеру између Израела и Ирана. То додатно мења ствари, јасно је да ће то драстично убрзати процесе - навео је Вучић.

Он је додао да истовремено ситуација у Украјини са дубоким упадом украјинских снага на територију Русије додатно компликује ситуацију, заоштрава је и убрзава све оно што ће се догађати.

- Видјели сте врло оштро, јасно и недвосмислено упозорење Ричарда Гренела, који ће свакако бити један од врло блиских сарадника могућем будућем председнику Трампу, али и да се то не догоди, нисам сигуран да и данашња, а и евентуална или потенцијална будућа демократска влада у Сједињеним Државама жели да трпи и толерише дугорочно овако понашање - истакао је Вучић.

Он је рекао да ће Србија примити у радни однос знатан број Срба са Космета по здравственим, просвјетним установама да би им додатно финансијски помогла.

- И оно што сам увијек говорио, то је да погрома неће бити, а да је тешко стање, знам, то ме боли, брине и мучи свакога дана, али морамо да водимо паметну, озбиљну, одговорну и мудру политику - напоменуо је Вучић.

Када је ријеч о теми литијума и скуповима противника експлоатације те руде, Вучић је истакао да неће бити било каквог копања још двије године, те оцијенио да је главни циљ тих скупова да га сруше са власти, а да је други разлог подршка појединим земљама које не желе да се Србија убрзано развија.