latinica  ћирилица
07/08/2024 |  19:37 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Херцеговачки пчелари и ове године без доброг приноса (ВИДЕО)

Херцеговачки пчелари чекају годинама на добре приносе. Прошла година је била изузетно тешка, док је ова за многе пчеларе, кажу, још тежа.
Пчеларство (Фото: TANJUG/ GVOZDEN NIKOLIĆ/ bg) -
Пчеларство (Фото: TANJUG/ GVOZDEN NIKOLIĆ/ bg)

Преурањено прољеће и веома високе температуре утицале су на то да су пчеле, посебно у нижим предјелима, на ивици глади јер паше скоро да није било.

Година је посебно тешка за пчеларе који стационарно држе своје пчелињаке, који се нису помјерали за пчелињом пашом.

- Ми који радимо то номадско пчеларење успјели смо да имамо некакве приносе који ће покрити овогодишње трошкове производње, али неког приноса мимо тога највјероватније нећемо имати, јер како сада стоје ствари од свих тих медоносних биљака које цвјетају током сезоне у Херцеговини, већина је прошла, остао је само вријесак који тренутно цвјета, али му временске прилике нису наклоњене, велика је суша, сјеверни вјетрови тако да од њега неће бити ништа највјероватније - наводи директор требињске Пчеларске задруге Жалфија, Огњен Скочајић.

Херцеговачки мед, познат по квалитету и љековотим својствима продаје се по цијени од 25 КМ, што је, тврде пчелари, најнижи износ с обзиром на то о каквој се производњи и производу ради. Осим све лошијих приноса, пчеларима у посљедњих пар година, додатно отежава и појава јефтиног меда на тржишту.

- Знамо да је већ годинама херцеговачки мед достигао цијену 25 КМ по килограму. Видимо да се у маркетима може набавити мед који се по декларацији и по свему продаје по осам, девет КМ. Ми можемо само да сумњамо и да апелујемо на органе власти, на инспекције да исконтролишу тај мед - каже предсједник требињског Удружења пчелара Леотар.

Када се подвуче црта под овогодишњу сезону, своди се на минимум прихода, тако да су пчелари принуђени да одрже своја друштва, да их прихрањују, лијече и спремају за сљедећу сезону.