latinica  ћирилица
07/08/2024 |  19:24 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Амбуланте породичне медицине пуне пацијената са респираторним инфекцијама (ВИДЕО)

Амбуланте породичне медицине препуне су пацијената са респираторним инфекцијама.
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Највише је оних који имају блаже симптоме ковида 19. Тренутно је најдоминантнији облик вируса флирт. Огласила се и Свјетска здравствена организација, која наводи да неће ускоро доћи до јењавања инфекције ковида 19.

Потврдили су и да је више од 40 спортиста на Олимпијским играма у Паризу било позитивно на вирус корона.

Основне одлике новог соја ковида 19 су благи симптоми и лакша клиничка слика. Специјалиста епидемиолог у Дому здравља Бањалука Весна Лучић Самарџија каже да вирус корона можда тренутно не носи ознаку глобалне здравствене пријетње, али је нешто уз шта ћемо морати живјети.

- Ово је вирус који изазива прехладу. Свака прехлада може имати компликације, може имати теже клиничке слике. То је један мали проценат обољелих, али када ви имате велики број оних који су обољели, онда тај број и са компликацијама у том удјелу расте - каже Лучићева.

Љекари ипак наводе да, иако је појава респираторних тегоба у ово доба године неуобичајена, клиничке слике заражених тренутно нису тешке.

- Углавном је то лакша клиничка слика, заиста нисмо имали случајеве неких озбиљнијих случајева као што су тешке упале плућа или слично, као што смо имали када се дешавало у периоду ковида - каже специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бијељина Зоран Василић.

Према подацима Института за јавно здравство, број тестираних и заражених у Српској од априла је био занемарив, али посљедњи извјештај о епидемиолошкој ситуацији показује раст оба броја.

- За протеклих седам дана у УКЦ Републике Српске, те болници "Свети Врачеви" у Бијељини и Институтуту за јавно здравство извршено је тестирање 43 лабораторијска узорка и вирус корона потврђен је код 17 особа - рекла је портпаролка Института Милка Мрђа.

Тренутно је у Српској хоспитализовано 11 особа. У Универзитетском клиничком центру тестирају се сви за које постоји сумња у зараженост.

- Имамо и простор, а и кадар да одговоримо ако би био већи број пацијената, односно у случају нове пандемије - навео је директор УКЦ-а Владо Ђајић.

Здравствена агенција УН упозорава да би ускоро могли да се сусретнемо са тежим варијантама вируса корона.

- Ковид 19 је још са нама. Вирус кружи у свим земљама. Подаци из нашег система надзора заснованог на испитивањима у 84 земље показују да проценат позитивних тестова на САРС-КоВ-2 расте током неколико недјеља. Све у свему, позитивност тестова је изнад 10 процената, али то варира по региону. У Европи је проценат позитивности изнад 20 одсто - наводи Марија ван Керхов из СЗО.

Љекари наводе да је циркулација вируса у популацији природна појава, као и њихово прилагођавање условима и мутације. Јесен ће вјероватно довести до додатног повећања броја заражених, јер се чешће борави у затвореном простору и већим групама људи.