latinica  ћирилица
07/08/2024 |  16:49 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Пале: Обиљежено 26 година од свирепог убиства Срђана Кнежевића (ВИДЕО)

У Палама је обиљежено 26 година од свирепог и још неразјашњеног убиства легендарног команданта елитне јединице Војске Републике Српске "Бели вукови" Срђана Кнежевића.
Пале: Скулптура Срђана Кнежевића - Фото: СРНА
Пале: Скулптура Срђана КнежевићаФото: СРНА

Кнежевић је из засједе убијен на данашњи дан 1998. године, испред зграде у Палама у којој је живио, наочиглед дјеце и супруге.

Породица је више од четврт вијека без одговора ко су налогодавци и извршиоци убиства.

Неустрашиви командант "Белих вукова" са својом јединицом ушао је у легенду, заједно са највећим српским јунацима из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата. А онда је, након завршетка рата, на данашњи дан 1998. године подмукло, с леђа убијен испред свог стана у Палама. Чланови породице незадовољни радом правосуђа, нису се ни данас оглашавали, нити ће, како кажу, док се убиство не расвијетли. Срђанови саборци апелују на правосуђе да поново покрене поступак.

- То је било једно срамно убиство. Да ли је било наручено, да ли је било из неких љубоморних побуда, да ли је било политичко убиство - ми до данашњег дана никакву информацију нисмо добили. То је за наше правосуђе и правни систем лоша порука - каже Јанко Шешлија, предсједник Удружења "Бели вукови".

Поводом 26. годишњице убиства "Белог вука", на споменик подигнут у његову част положени су вијенци. Кнежевић је, према многима, човјек који је највише задужио општину Пале у протеклом рату. Зато се апелу "Белих вукова" придружују и градске власти Источног Сарајева.

- Иако је много времена прошло, желимо да надлежни органи, прије свега МУП Републике Српске, али и Тужилаштво, кроз своје истражне тимове покушају да дођу до нових доказа и ревидирају овај случај. Апелујемо да ни по коју цијену овај случај не држе у ладицама - истакао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Срђан Кнежевић и његови "Бели вукови" били су синоним за слободу, добрим дијелом заслужни за одбрану Републике Српске. Кнежевић је у вријеме убиства обављао функцију замјеника начелника Центра јавне безбједности Српско Сарајево.