latinica  ћирилица
07/08/2024 |  16:33 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Влада Српске преузима организацију Кочићевог збора (ВИДЕО)

Влада Републике Српске донијела је закључак да организација и спровођење Кочићевог збора буду реализовани са нивоа Републике, о чему је обавијештен и град Бањалука, изјавила је министарка просвјете и културе Жељка Стојичић. 
Жељка Стојичић - Фото: РТРС
Жељка СтојичићФото: РТРС

Стојичићева је истакла да овај догађај заслужује потпуну усаглашеност око свих важних питања.

- Кочићев збор је манифестација од великог значаја јер окупља град Бањалуку, Републику и многе људе из окружења који се радо враћају у ове крајеве. Овим закључком, задатак за организацију и реализацију манифестације пребачен је на Владу Српске и ресорно министарство. Ми смо тај задатак схватили озбиљно и већ сутра ће ићи информација према Влади и биће усвојен и приједлог Организационог одбора - поручила је Стојичићева.

Стојичићева је напоменула да су чланови Организационог одбора представници културе, туризма, Министарства просвјете и културе, те установа културе и града Бањалука.

- Надам се да ће све што се убудуће буде радило бити у служби саме манифестације јер то заслужује један од највећих српских књижевника и пјесника Петар Кочић - поручила је Стојичићева.

Она је навела да "није упозната о односима мјесне заједнице Стричићи и Градске управе".

- Потребно је заједно превазићи неспоразум. Из ресорног министарства саопштена је и изјава у вези са промјеном организатора манифестације. Вјерујем да ће град делегирати особе у име оних одјељења која су неопходна да би ова манифестација била одржана. Учинићемо све да се испоштује закључак Владе и да организација "Кочићевог збора" буде спроведена у складу са истим - рекла је Стојичићева.

Према њеним ријечима, манифестацију је немогуће организовати без установа културе које су од републичког значаја.

- Зато више учешћа има Република него град Бањалука. Ништа не би требало мијењати и када је ријеч о локацији одржавања манифестације - рекла је Стојичићева.

Савјетница градоначелника Бањалуке Мирна Савић Бањац изјавила је да су преко друштвених мрежа сазнали да је Влада Српске донијела закључак којим се даје сагласност да се стави ван снаге одлука да град Бањалука организује "Кочићев збор".

- Организација Збора увелико је у току и све планиране активности биће реализоване - рекла је Савић Бањац.

Кочићев збор требало би да буде одржан од 23. до 25. августа.