latinica  ћирилица
07/08/2024 |  16:02 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Субвенција града родитељима за приватне вртиће и даље једна од водећих тема у Бањалуци (ВИДЕО)

Субвенција града родитељима за приватне вртиће и даље је једна од горућих тема у Бањалуци. Родитељи већ дуже вријеме траже да се изједначе субвенције које град издваја за јавне вртиће са субвенцијама за приватне предшколске установе. Кажу да не треба правити разлику међу дјецом.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

Обезбиједити мјесто у вртићу основна је потреба сваког родитеља дјетета предшколског узраста. И стручњаци препоручују да би дијете требало да иде у вртић са напуњене три године.

Због обавеза запослених родитеља има и оних који су принуђени да дијете већ са 11 мјесеци упишу у јаслице. За многе родитеље велики проблем је цијена боравка. У приватним вртићима варира од 400 до 500 марака и озбиљан је удар на буџет породице.

У Бањалуци је за мјесто у вртићу тренутно пријављено око 3.000 дјеце, а мјеста у јавним вртићима има за само 400 малишана. Овај проблем у земљама региона превазишли су тако што локалне заједнице издвајају једнака средства и за јавне и за приватне вртиће.

Родитељи дјеце у приватним вртићима Бањалуке траже да на тај начин буде ријешен и њихoв проблем. Подршку имају од предсједника Скупштине града Бањалука Љубе Нинковића.

- У Бањалуци треба изједначити субвенције између државних и приватних вртића. Дугорочно рјешење је изградња нових вртића. Родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће морају добити субвенције, односно изједначити се са државним вртићима јер Градска управа није обезбиједила ниједно ново мјесто у јавном вртићу - рекао је Нинковић

Град Бањалука је боравак дјеце која иду у приватне вртиће доскора субвенционисао са 60 марака, у јулу са 100, а сада најављују да ће субвенција од овог мјесеца бити 150 марака.

Предсједник Скупштине града подсјећа да повећање у буџету за ову годину није планирано. Пита на који начин ће бити исплаћене субвенције за посљедња два мјесеца ове године. Градски менаџер града Бањалука Бојан Кресојевић лоптицу пребацује на скупштинску већину, а рјешење види у усвајању резолуције.

- Позивам да се усвоји резолуција о изједначавању субвенција у којој се осуђује и не дозвољава неоправдано повећање цијена, да усвоји ту резолуцију заједно са својим клубом одборника - изјавио је Кресојевић

У градском СНСД-у, који су већина у Градској скупштини, кажу да ниједна резолуција није обавезујућа. Да су имали озбиљне намјере, кажу, одборницима би био достављен приједлог одлуке са конкертним мјерама подршке родитељима.

- Морамо и овом проблему приступити систематски, да сву дјецу смјестимо у вртиће, чији родитељи то желе, да ли приватне или државне, да имају исти третман и да град плаћа родитељима и власницима приватних вртића онолико колико плаћа државним. Не смијемо раздвајати дјецу - поручио је предсједник ГрО СНСД-а Бањалука Владо Ђајић. 

Родитељи предлажу да пакет основних услуга за све предшколске установе буде исти. У петак у 16.00 часова у Банском двору организују састанак родитеља чија дјеца похађају приватне вртиће.