latinica  ћирилица
07/08/2024 |  15:58 ⇒ 16:22 | Аутор: СРНА

Кресојевић: Скупштина града да усвоји резолуцију о истим цијенама у вртићима

Градски менаџер Бојан Кресојевић позвао је данас Скупштину града да усвоји резолуцију о изједначавању цијена у приватним и јавним вртићима коју је предложио градоначелник Драшко Станивуковић.
Бојан Кресојевић - Фото: РТРС
Бојан КресојевићФото: РТРС

Кресојевић је истакао да се у тој резолуцији јасно осуђују и поступци појединих приватних вртића који са сваким повећањем субвенција подижу и цијене, што је, како је навео, злоупотреба буџета.

Након што је предсједник градске Скупштине Љубо Нинковић на данашњој прес-конференцији рекао да треба изједначити субвенције између државних и приватних вртића, као и да град није предузео ниједну озбиљну мјеру како би се позабавио проблемима са којима се суочавају родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће и издвајају за то много више него они у јавним вртићима, Кресојевић је навео да су субвенције за приватне вртиће од 60 КМ уведене 2022. године.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је једна од стратешких политика које је дефинисала градска администрација суфинансирање боравка дјеце у приватним предшколским установама, те да су повећане субенције уплаћене на рачуне родитеља почетком августа.

- У марту ове године смо рекли да ће субвенције бити повећане и без подршке скупштинске већине и дошао је 2. август када је више од 2.550 родитеља на својим рачунима могло да види повећану субвенцију од 100 КМ. Дан раније родитељима су уручени и ваучери као показатељ да ћемо у септембру исплатити додатно повећане субвенције од 150 КМ - навео је Кресојевић.

Он је додао да су, након што су родитељи добили повећане субвенције, из Градског одбора СНСД-а рекли да треба изједначити субвенције у приватним и јавним вртићима, али да, како је навео, њихов циљ није рјешавање овог проблема.

- То је видљиво кроз њихово одбијање да на Скупштини разматрају резолуцију која се односи на изједначавање субвенција приватних и јавних вртића - тврди градски менаџер.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић рекао је данас да у Бањалуци треба изједначити субвенције између државних и приватних вртића и да је дугорочно рјешење изградња нових вртића.

Нинковић је рекао и да родитељи чија дјеца иду у приватне вртиће морају добити субвенције, односно изједначити се са државним вртићима јер Градска управа није обезбиједила ниједно ново мјесто у јавном вртићу, те оцијенио да су посљедња обећања из Градске управе о ваучерима за родитеље дјеце у приватним вртићима била политички маркетинг.