latinica  ћирилица
07/08/2024 |  12:01 ⇒ 13:06 | Аутор: СРНА

Ћосић: Амерички новац ЦИК-у - доказ да БиХ није ни самостална, ни независна

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је данас да БиХ није самостална, нити независна земља о чему свједочи и најава да ће влада САД уложити 500.000 долара као подршку Централној изборној комисији БиХ.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

- Кад једна тако велика сила путем своје амбасаде, на било који начин, даје новац једном органу који треба да спроведе изборе, онда је јасно да нисмо ни самостални нити смо независни - рекао је Ћосић новинарима у Палама.

Ћосић је истакао да неко тежи ка томе да од БиХ направе протекторат на који ће утицај имати друге силе.

- Мислим да је то незабиљежен случај било гдје. У ствари, сигурно да има у неким земљама које нису ни близу демократија као што би требало да буде БиХ са Федерацијом БиХ и Републиком Српском. То је жалосно - сматра Ћосић.

Он је навео да то показује да је БиХ као земља неодржива и да би се могла распасти.

- Имате неке који упорно говоре да је БиХ самостална, одржива, независна и онда се деси да орган надлежан за спровођење избора који би требао да буде независан добије новац од стране земље. Трагично - истакао је Ћосић.

Ћосић је оцијенио да се тако нешто деси 59 дана пред изборе парадокс ове земље.

- Због будућих генерација ми се тог насљеђа морамо отрести или ћемо се распасти као земља - поручио је Ћосић.

Влада САД уложиће 500.000 долара као подршку ЦИК-у БиХ у спровођењу пилот-пројекта примјене нових изборних технологија на локалним изборима у октобру, чији је циљ припрема за примјену ове технологије у пуном обиму на општим изборима 2026. године.