latinica  ћирилица
07/08/2024 |  11:19 ⇒ 14:44 | Аутор: РТС

Протест Срба због најавe Приштине о отварању моста на Ибру: За нас је овај мост симбол опстанка (ВИДЕО)

Срби са сјевера Косова и Метохије окупили су се на мирном протесту поводом најава Приштине о отварању главног моста на Ибру, између сјеверне и јужне Косовске Митровице.
Косовска Митровица, протести (фото: TANJUG/ STR/ bg) -
Косовска Митровица, протести (фото: TANJUG/ STR/ bg)

Скуп је одржан на Тргу "Браће Милић" који се налази у близини моста на Ибру у Косовској Митровици.

Они су једногласно поручили да не прихватају отварање моста, јер се, како кажу, не осјећају безбједно.

Професор историје са Филозофског факултета Универзитета у Сјеверној Митровици Лука Јовановић изјавио је да је гледати како Србима на Косову већ годинама отимају цркве и манастире, забрањују и укидају право на рад и слободну кретања, ускраћују право на живот.

- Отимају наша имања у Лепосавићу и Зубином Потоку и причају да су им преци оставили Газиводе. А, најтеже је како нам убијају и хапсе браћу. Историја нас никада није преварила, када је тиранија оваква, то је знак да јој је крај  поручио је Јовановић.

Директор Поште на КиМ Иван Милојевић казао је да долази из полицијске станице гдје је управо завршено саслушање послије тешког јучерашњег дана.

- Затворили су Поште на сјеверу, а очекујем да то ураде и на југу. Од њих само затварање очекујемо, најсрећнији би били кад би сами себе затворили. Али ми то не можемо да урадимо због себе и својих потомака. Хоће да отворе мост. Ја као директор Поште видим да је једини начин да заједно станемо и супротставимо им се. Знам шта ћу ја да урадим и многи од вас ако Курти отвори мост. Стаћу мирно и демократски и лећи ћу на асфалт, па нека нас ухапсе. Отварањем моста, чека нас само даљи прогон - навео је.

Срби са Косова и Метохије забринути су за своју безбједност, поводом најава Приштине о једностраном отварању моста, али и због свакодневних ескалаторних потеза Приштине и очекују да их КФОР заштити.

Команда КФОР-а поновила је да одлука о отварању главног моста у Косовској Митровици треба да буде донијета у оквиру дијалога Београда и Приштине у Биселу, и да његови припадници неће оклевати да реагују уколико дође до било какве ескалације.