latinica  ћирилица
07/08/2024 |  10:09 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

Милићевић: Побијену дјецу вам нећемо опростити

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа са дијаспором Србије Ђорђе Милићевић истакао је поводом 29 година од некажњеног, али истовремено и једног од најстрашнијих злочина који је Хрватска војска починила над српским цивилима на Петровачкој цести током "Олује", да правда јесте спора, али је достижна.
Ђорђе Милићевић - Фото: РТРС
Ђорђе МилићевићФото: РТРС

- Сигуран сам да ће заслужену цијену платити и монструми који су починили злочин на Петровачкој цести, као и они који су им то наредили. Дјецу им нећемо опростити - поручио је Милићевић и навео да је у бомбардовању избјегличке колоне убијено и четворо дјеце.

Милићевић подсјећа да су стравичан масакр над српским цивилима, пилоти Хрватске војске починили на територији друге земље БиХ.

- За овај злочин до данас нико није одговарао. Умјесто да казне злочинце, хрватски званичници их и данас величају и славе, а премијер Андреј Пленковић је пријетио Србији блокадом европског пута само због тога што је наше тужилаштво поднело оптужницу против ових зликоваца који су брутално побили српску дјецу - наводи Милићевић.

Милићевић наводи да је хрватски ратни авион "МиГ-21" 7. августа 1995. године у 12.00 часова полетио са сплитског аеродрома, посљедњег дана акције "Олуја" и надлетио избјегличку колону српских цивила која се кретала из правца Доњег Лапца ка Босанском Петровцу.

- Пилоти хрватског Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране су јасно могли да виде да се ради о цивилима, а не о војсци. Ипак, тај авион испаљује неколико пројектила који су усмртили четворо дјеце, једну девојку, четворо старијих особа - навео је Милићевић.

Он истиче да је више од 50 цивила, највише дјеце, тешко рањено и многи су остали доживотни инвалиди, а од шока је преминула и једна трудница која је видјела да јој је побијена цијела породица, саопштено је из Кабинета министар без портфеља.

Злочиначка војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" протјерано је више од 220.000 Срба, а а на евиденцији су имена 1.893 погинулих и несталих Срба из ове акције и послије ње, од који је 1.236 цивила или 65 одсто, а око три четвртине били су старији од 60 година.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олују" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.