latinica  ћирилица
07/08/2024 |  09:49 ⇒ 09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Старовић: САД и ЕУ вербално осуђују потезе Куртија, али без конкретних мјера

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић изјавио је данас, говорећи о затварању свих пословница Поште Србије на територији Косова и Метохије, да смо сведоци обрасца једностраних мјера које спроводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, као и вербалних осуда његових потеза у САД-у и Европској унији, али без предузимања конкретних мјера.
Немања Старовић (Фото:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE) -
Немања Старовић (Фото:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE)

Старовић је у разговору за Прву телевизију навео да је изостанак реакције САД и ЕУ посљедица недостатка политичке воље.

- То помало вријеђа здрав разум. Поштеније би било да су ћутали, да нису ни те вербалне осуде слали у јавност и да су поштено рекли да је Курти добио одријешене руке да чини шта му је воља - рекао је Старовић.

Како каже, Курти је свјестан геополитичких промена због чега тежи да антагонизује припаднике српског народа.

- Ситуација на терену је веома тешка. Притисци на српски народ посљедње двије године су веома изражени. Посебно су на удару они најрањивији припадници српске заједнице, пензионери, припадници социјалне помоћи, људи који живе у малим срединама који сада бивају ускраћени за основну здравствену његу. Сјетимо се да је затворена она мала амбуланта која опслужује стотинак Срба, који су остали да живе у Приштини, од 40.000 колико их је прије рата живјело - додао је он.

Министар истиче да не смемо упасти у замку Аљбина Куртија, који жели ратни сукоб.

- И то не ратни сукоб са Приштином, већ са НАТО савезом. Избегавајући ту замку оружаног сукоба са НАТО савезом, ми морамо чинити све што је у нашој моћи да додатно подржимо наш народ, прије свега економским мјерама - рекао је Старовић.

Према његовим речима, готово да не постоји српска породица са територије јужне српске покрајине која нема неки вид финансијске подршке која долази из Београда.

Подсјећа да је предсједник Србије Александар Вучић најавио да ће држава до септембра обезбиједити егзистенцију за свој народ на КиМ.

Говорећи о најави отварања моста на Ибру између сјеверне и јужне Косовске Митровице, Старовић наводи да је то једна потенцијално велика тачка ескалације.

- За Србе је то била последња тачка отпора, тачка на којој је очувана Косовска Митровица - рекао је он.

Додаје да присуство КФОР-а гарантује безбједност наших сународника на Косову и Метохији.