latinica  ћирилица
07/08/2024 |  08:51 | Аутор: СРНА

Инспекторат Српске: Два прекршајна налога и кривична пријава

Републичка водна инспекција у протеклој години извршила је 107 контрола у области уређења водотока, од којих се 13 односило на контролу субјеката који врше експлоатацију ријечног наноса из Дрине, при чему су утврђене двије неправилности, па су издата два прекршајна налога и поднесена једна пријава за почињено кривично дјело, речено је у Инспекторату Републике Српске.
Инспекторат Републике Српске - Фото: РТРС
Инспекторат Републике СрпскеФото: РТРС

Из Инспектората напомињу да Водна инспекција може предузети мјере само у случају да затекне лица у вршењу нелегалних активности, те да је у супротном потребно спровести истражне радње, што је у надлежност других органа.

- Често се догађа да у тренутку доласка на пријављену локацију инспектори не затекну лица у вршењу незаконитих активности. Надлежна инспекција је и у току ове године у више наврата излазила на лице мјеста, а посљедњи пут прошле седмице, али у тренутку доласка инспектора нису затечена лица у чињењу прекршаја - наводи се у одговору Инспектората на упит Срне о нелегалном шљункарењу у појасу Дрине код Павловића моста.

Из Инспектората указују да се, када је ријеч о експлоатацији из водотока Дрине, јављају и додатне отежавајуће околности будући да се дио површина за експлоатацију налази на страни Дрине према Републици Српској, а катастарски припада општинама у Србији.

- У овим случајевима инспекција Републике Српске нема законску могућност за поступање, те о уоченим радњама обавјештавамо надлежне органе Републике Србије - истичу инспектори.

Републичка водна инспекција је и 2022. године, према налогу Тужилаштва Републике Српске и у сарадњи са инспекторима Одјељења Полицијске управе Бијељина за привредни криминалитет, на лијевој обали Дрине низводно од Павловића моста, на подручју овог града, вршила контролу законитости експлоатације шљунка два правна и једног физичког лица, о чему је обавијестила Полицијску управу ради предузимања даљих мјера.

Из Инспектората напомињу да не располажу информацијама о коначном исходу поступака које су водили истражни органи и сугеришу да би, усљед ограниченог броја инспектора, од значајне помоћи било када би грађани пријављивали конкретне локације гдје сумњају на нелегалне радње.

У пријавама се често наводи, указују из Инспектората, да се на одређеном водотоку врши нелегална експлоатација, али не и прецизна локација, па инспектор проведе и по неколико часова тражећи то мјесто, те за то вријеме лица која врше нелегалне радње обично сазнају да је инспектор на терену и оду.

Из Републичке водне инспекције истичу да тренутно располажу са седам инспектора који дјелују на цијелој територији Републике Српске и врше инспекцијски надзор у четири области - заштита вода, заштита од вода, уређење водотока и кориштење вода.

- С обзиром на ограничене кадровске ресурсе, инспектори настоје равномјерно да организују рад како би све области биле обухваћене контролом - кажу у Инспекторату Републике Српске.

Законом о водама прописано је да ће правно лице бити кажњено износом од 10.000 КМ до 30.000 КМ ако врши дислоцирање и вађење материјала из водотока без претходно прибављеног водоправног акта, док је за одговорно лице у правном лицу прописана казна од 2.000 КМ до 6.000 КМ.

- Законом о прекршајима Републике Српске предвиђено је да ће, ако је новчана казна прописана у распону, овлаштени орган прекршајним налогом изрећи минимум прописане новчане казне, те водни инспектор може изрећи само најниже дефинисане казне - наводе из Инспектората