latinica  ћирилица
06/08/2024 |  13:41 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

РиТЕ Гацко поново на мрежи, гаранција стабилности електроенергетског система

Термоелектрана Гацко након четредесетодневног годишњег ремонта, поново је на мрежи, што ће у условима повећане потрошње значајно допринијети сатабилности енергетског система Српске. Ипак, нови старт гатачког гиганта кренуо је уз старе проблеме: један број радника незадовољних статусом и ситуацијом у предузећу окупио се рано на збору , са којег су затражили хитно рјешавање акутних проблема.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Годишњи ремонт смо урадили двије седмице прије предвиђеног рока, захваљујући чему из Гацка већ иду нови киловати, похвалио се Максим Скоко, вршилац дужности директора РиТЕ Гацко.

Скоко је истакао да су, осим редовног ремонта, урађене и друге важне унутрашње ствари у Термоелктрани, које се тичу и емисије димних честица у атмосферу, која је сада задовољавајућа и на најнижем је нивоу у посљедњих петнаестак година.

- Осим редовног ремонта, урађени су и други велики захвати који ће обезбиједити стабилнији и кавлитетнији рад електране, лани је десетак милиона инвестирано у механизацију на руднику, и сада чинимо све на консолиддацији предузећа - рекао је Скоко.

Ипак, термоелектрана на залихама нема довољно угља за улазак у зимску сезону, а и оно што се ископа лошег је квлитета, па ће Електропривреда морати да уложи око 70 милиона марака у систем за пречишћавање угља.

Један број радника окупљених око синдикалног одбора радни дан је почео збором пред управном зградом: захтијевају хитну стабилизацију предузећа, исплате превоза, регреса, награда и других накнада радницима, које се тренутно не исплаћују.

Руководство синдиката одговорност за тренутну ситуацију приписује тренутној управи предузећа.

- Очигледно је да ова управа не може да ријеши те проблеме, него се они само још више нагомилавају, сматра Жељко Тепавчевић предсједник Синдикалног одбора РиТе Гацко.

Проблеми нису нови, годинама уназад није се инвестирало у рудник и зато смо сада у овакавој ситуацији, кажу у управи.

- Зато ћемо тражити подршку и матичног предузећа и Владе за даље инвестиције када је ријеч о опреми на руднику - каже Скоко.

А прилику да ту подршку затраже имаће већ за који дан, на договореном састанку у Влади Републике Српске.

Рудник и термоелектрана Гацко највеће је предузеће у источној Херцеговини, које тренутно запшошљава 1.950 радника.