latinica  ћирилица
06/08/2024 |  07:21 ⇒ 07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Главни тужилац Венецуеле покреће истрагу против лидера опозиције Гонзалеса и Мачадо

Главни тужилац Венецуеле Тарек Вилијам Саб најавио је покретање кривичне истраге против опозиционог предсједничког кандидата Едмунда Гонзалеса и лидерке опозиције Марије Корине Мачадо због њиховог позива оружаним снагама да откажу послушност предсједнику Венецуеле Николасу Мадуру и да "престану са репресијом на демонстранте".
Протести у Венецуели (фото: EPA-EFE/AILEN DIAZ) -
Протести у Венецуели (фото: EPA-EFE/AILEN DIAZ)

Саб је рекао да су Гонзалес и Мачадо "лажно прогласили побједника на предсједничким изборима" и да је ријеч о кандидату кога за побједника није прогласило Национално изборно вијеће, које једино има надлежност да то учини, преноси АП.

Тужилац је додао да су њих двоје отворено подстицали полицијске и војне званичнике да не поштују закон.
Према његовим ријечима, Гонзалес и Мачадо су чинили и друга кривична дјела, укључујући узурпацију функција и ширење лажних информација с циљем изазивања страха и завјере.

Гонзалес и Мачадо су претходно у писаној поруци позвали припаднике безбједносних снага Венецуеле да откажу лојалност предсједнику Венецуеле Мадуру.

- Апелујемо на савјест војске и полиције да се ставе на страну народа и њихових породица. Побиједили смо на овим изборима без икакве сумње. Сада је на свима нама да поштујемо глас народа - навели су Гонзалес и Мачадо.

Послије избора одржаних 28. јула, изборна комисија Венецуеле прогласила је Мадура, који је на власти од 2013. године, побједником са 51 одсто гласова, али опозиција тврди да је почињена превара и да је њен кандидат Едмундо Гонзалес побиједио са 67 одсто добијених гласова.