latinica  ћирилица
05/08/2024 |  22:54 | Аутор: РТРС

Вучић: Курти покушава да изазове ратни сукоб, ми желимо да сачувамо мир

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је понашање предсједника привремених приштинских институција Аљбина Куртија покушај изазивања ратног сукоба и да то ради организовано уз подршку појединих западних сила, а да Београд жели да сачува мир.
Александар Вучић  (Фото:EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC) -
Александар Вучић (Фото:EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC)

- Куртијево понашање је покушај изазивања ратног сукоба. Ми не желимо рат, желимо да сачувамо мир, али он то ради смишљено, организовано и уз подршку појединих западних сила - рекао је Вучић, на питање како коментарише притисак Куртијеве власти на Србе и њихово застрашивање хапшењима у суботу и данашњим упадима у објекте Поште Србије на северу Косова и Метохије.

Он је саопштење Европске службе за спољне послове оценио као срамотно и безобразно, наводећи да се у том саопштењу позивају Приштина и Београд да разговарају о Куртијевим једностраним и, како наводи, противправним, поступцима.

- Па тако сљедећи пут кад буде побио 20 људи ми ћемо опет да идемо у дијалог да разговарамо о томе да ли је могао или није и које су им идеје да то превазиђемо - рекао је Вучић новинарима, током обиласка радова на изградњи дјечије болнице Тиршова 2.

Како је додао, какву год глупост да направи Курти, из Европе позивају да "разговарамо о нечему што је брутално прекршено".

Вучић је истакао да је разговарао са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и да је прослиједио недвосмислену поруку.

- Веома сам забринут, даље нећу да говорим јер се плашим да бих могао да нашкодим интересима своје земље и свог народа - рекао је Вучић.