latinica  ћирилица
05/08/2024 |  21:28 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

Селак: Неодобравањем уласка Вулину у БиХ настављена антисрпска хистерија

Након што потпредсједнику Владе Републике Србије Александру Вулину није дозвољен долазак у БиХ и то у Пребиловце на обиљежавање страдања Срба у Другом свјетском рату, Горан Селак, предсједник СПС-а, рекао је да оваквим потезима бошњачки политичари потпуно поништавају повјерење Срба у Босну и Херцеговину, ако га је икада и било.
Горан Селак - Фото: Уступљена фотографија
Горан СелакФото: Уступљена фотографија

- Неодобравање уласка у БиХ Александру Вулину, потпредсједнику Владе Србије - Србије која је потписник Дејтонског споразума, представља изразит дипломатски скандал, на које смо додуше и навикли када су у питању Конаковић, Форто и бошњачки политичари. Међутим, скандал је тим већи јер је Вулин требао да стигне у Пребиловце, у мјесто српске туге и погибије, на јаму у којој је лежало 4 000 Срба. Након оваквих потеза Срби потпуно губе повјерење у БиХ, ако га је икад и било - изјавио је Селак.

Селак је додао да ће српски народ са својим изабраним представницима пронаћи начин да обиљежава стравична страдања предака, како се иста никада не би поновила.

- Пребиловци су непреболна рана на српском бићу. У одбрамбено-отаџбинском рату злочин над Србима је и поновљен када је црква са моштима пребиловачких мученика дигнута у ваздух. Оставите наше претке на миру, оставите нас да градимо будућност. Услов за будућност је поштовање српског народа, Републике Српске и Републике Србије - поручио је лидер СПС-а.

Министарство спољних послова Републике Србије упутило је ноту Министарству иностраних послова у Савјету министара БиХ, изражавајући незадовољство због спрјечавања потпредседника Владе Србије Александра Вулина да данас посјети Пребиловце. У ноти се наводи да та одлука власти БиХ несумњиво представља кршење добросусједске дипломатске праксе.