latinica  ћирилица
05/08/2024 |  19:31 ⇒ 22:05 | Аутор: РТРС

Пребиловци - једно од најстрадалнијих села у Другом свјетском рату (ФОТО/ВИДЕО)

Пребиловци код Чапљине су један од најстрадалнијих села и насеља у Другом свјетском рату, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик који је присуствовао богослужењу у Храму Христовог Васкрсења, као и отварању сталне изложбене поставке у Дому културе у том насељу код Чапљине.
Милорад Додик у Пребиловцима - Фото: РТРС
Милорад Додик у ПребиловцимаФото: РТРС

- Бол је огромна, не могу да вјерујем, да постоје људи који су могли да почине овакве злочине. Ништа мање туге и бијеса, нема, везано за чињеницу да су и 1991. године, скупљене кости, минирали - навео је Додик.

Додао је да је кроз овај храм, који је подигнут прије десетак година, на неки начин васкрсао живот и сјећање, које не смије да буде потиснуто.

- Побиједили смо не само усташку власт, која је побила огроман број људи, али није убила живот. Побиједили смо и комунистићку идеологију, која је ишча за тим, да затре сјећање на тако нешто - истакао је Додик у Пребиловцима.

Фото: РТРС

Сутра на сам празник Пребиловачких и свехерцеговачких мученика, биће служена јутарња литургија, којој ће, према најавама, присуствовати већи број архијереја Српске православне цркве.

Фото: РТРС

Злочин усташа у Пребиловцима, један је најмонструзнијих који се догодио током Другог свјетског рата. У јаму Шурманци код Међугорја, према непотпуним подацима, бачено је више од 850-оро дјеце, жена и старијих, док су педесет четири породице потпуно угашене.

Фото: РТРС

Више од четири хиљаде становника доње Херцеговине мучено је и бачено у укупно тринаест јама. Пребиловци су страдали и у посљедњем рату, када је село спаљено, становништво протјерано, а тек започета спомен-костурница, са више од четири хиљаде моштију, минирана.