latinica  ћирилица
05/08/2024 |  19:06 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Пребиловци, 83. године од једног од најмонструознијих злочина над Србима у НДХ

У Пребиловцима код Чапљине обиљежава се празник "Пребиловачких и свехерецеговачких мученика" и 83 године од најмонструознијег погрома српског становништва у овом селу и доњој Херцеговини, почињеног у љето '41.године.
Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима - Фото: РТРС
Храм Васкрсења Христовог у ПребиловцимаФото: РТРС

Програм је почео синоћ, а у храму Христовог Васкрсења у току је вечерња литургија којој присуствују бројни званичници из Републике Српске и представници у заједничним органима БиХ.

Фото: РТРС

За двадесет часова планирано је отварање сталне поставке артефаката, под називом "Пребиловци 1941.", у организацији Музеја жртава геноцида из Београда.

Сутра на сам празник Пребиловачких и свехерцеговачких мученика, биће служена јутарња литургија, којој ће, према најавама, присуствовати већи број архијереја Српске православне цркве.

Злочин усташа у Пребиловцима, један је најмонструзнијих који се догодио током Другог свјетског рата. У јаму Шурманци код Међугорја, према непотпуним подацима, бачено је више од 850-оро дјеце, жена и старијих, док су педесет четири породице потпуно угашене.

Више од четири хиљаде становника доње Херцеговине мучено је и бачено у укупно тринаест јама. Пребиловци су страдали и у посљедњем рату, када је село спаљено, становништво протјерано, а тек започета спомен-костурница, са више од четири хиљаде моштију, минирана.