latinica  ћирилица
05/08/2024 |  18:47 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Америчка амбасада у Сарајеву наставља окршај са Српском (ВИДЕО)

Нова објава америчке Амбасаде у БиХ отвара бројна питања. Шта је циљ? Да ли су огољене намјере америчког амбасадора и што је најважније зашто се амбасада у Сарајеву, у својим објавама, уплиће у унутрашња питања БиХ, за разлику од америчких амбасада у региону и шире, које своје објаве користе искључиво за протоколарне теме?
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Америчка амбасада у Сарајеву наставља окршај са Српском на друштвеној мрежи Икс. Ништа ново, рекло би се, у посљедњих неколико седмица. Готово у свим објавама помињу се Република Српска, њена Влада, предсједник.

- У БиХ имамо један радикалан обрт у посљедње вријеме, гдје налог Амбасаде САД поставља једну јако агресивну политику, која се чак може подвести у дневнополитичка саопштења која су у потпуности на линији сарајевске политике. Мислим да је ово потпуно огољавање тих намјера које има САД односно екоспоненти у виду америчке амбасаде у БиХ. Амбасада САД је показала свој курс, а то је курс директног обрачуна са Републиком Српском, њеним представницима, на крају крајева народном вољом Републике Српске - сматра Војислав Савић политиколог.

Ово је и преседан у досадашњом дипломатском животу БиХ, па чак и региона, увјерава Савић. Нигдје, каже, није виђено овако директно мијешање у унутрашњи политички живот, унутрашња политичка питања, рад појединаца у Републици Српској.

- Морамо истаћи да званични налози свих амбасада, али и САД које искоче из колсијека, углавном се баве протоколарним стварима, уобичајеним темама, људским правима, феноменима који се не баве дневнополитичким темама - додаје Савић.

Да је тако потврђују налози америчке амбасаде у земљама у региону. Иако је јавна тајна да се мијешају у унутрашња питања бројних земаља, на њиховим налозима, осим честитке националних празника, протоколарних вијести, окршаје најављују, али искључиво на олимпијским борилиштима. Тако је и у Подгорици.

- У Републици Српској то можда изгледа грубље, у Црној Гори је то мало плишаније, али мислим да је циљ исти и у Црног Гори и у Републици Српској. Циљ је да се српски елемент у било којем облику прогласи као малигни - наводи Иван Милошевић секретар Удружења новинара Црне Горе и уредник портала Српска24.

Било грубо или не – мијешање постоји. У сваком случају, намеће се питање, да ли се јасно и гласно мијешају у унутрашња питања, тамо гдје њихово мијешање има све мање успјеха....