latinica  ћирилица
05/08/2024 |  18:28 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Нови напад на Српску и њена права (ВИДЕО)

Крњи Уставни суд БиХ поново је ударио на Републику Српску и њене надлежности. Овај пут због Закона о имунитету, који је усвојен у априлу на посебној сједници Парламента.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Суд у којем одавно нема судија из Републике Српске, напрасно је реаговао по апелацији коју су поднијели бошњачки делегати у Дому народа. Такво дјеловање додатно удаљава Српску од БиХ, порука је њених представника. Предсједник Милорад Додик јасно је поручио, да Српска има право да доноси своје законе.

Четворица бошњачких делегата Дома народа упутила су крњем Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности Закона о имунитету Републике Српске. Чим је доспио на њихову адресу, стигло је реаговање из суда. Од Народне скупштине затражен је одговор, јер их крњи Уставни суд сматра учесником у наведеном поступку. Као и обично када се ради на штету Српске, исти тај суд дјелује по аутоматизму, каже предсједник Народне скупштине. Ненад Стевандић је истиче, по ко зна који пут, једна правосудна БХ институција ради на штету Српске.

- Тај Уставни суд реагује промптно само у једном случају. Ако су ствари усмјерене против Републике Српске, све друго они мјесецима, годинама немају сједнице. Овдје закажу сједницу за 24 сата. То говори о томе да су они престали бити нека правосудна институција која би требало да чува неку врсту поретка, него тај поредак уништавају - каже Стевандић.

Какве год одлуке крњег Уставног суда биле, Република Српска има добро познати став и дјеловање према тој институцији. Предсједник Републике Милорад Додик јасно је поручио да Српска има право да доноси законе.

- Република Српска има право да донесе тај Закон али научили смо да овдје није важно да ли је нешто уставно и законито, важно је да има политичку подршку муслимана заједно са странцима који нешто покушавају да развале. Кад нешто треба учитини против Републике Српске онда свих пет делегата је заједно, нема ту власти и опозиције. Сви су непријатељи Републике Српске и то показују на овај начин - додаје Додик.

Никакве посљедице по Републику Српску, апелације крњем Уставном суду неће изазвати, сматра правник Огњен Тадић. Користећи такав суд као инструмент за прикупљање политичких поена, бошњачки политичари руше Устав и дејтонску БиХ, наводи Тадић.

Јавност у Федерацији, посебно у Сарајеву, треба знати да те апелације заправо не наносе никакву штету Републици Српској и да је њихова једина посљедица то што је са сваком новом апелацијом, Република Српска све даље и даље и од Сарајева и од БиХ - каже Тадић.

Дјеловање крњег Уставног суда одавно се свело искључиво на политичко, поручио је посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ Милорад Којић. Истовремено, руководство Српске оптужује се за противуставно дјеловање, иако је све што ради и захтијева, искључиво у складу с Уставом и Дејтонским споразумом.