latinica  ћирилица
05/08/2024 |  14:51 ⇒ 15:14 | Аутор: РТРС

Ко уништава ауто и картинг спорт у БиХ?

Aуто и картинг клубови из Републике Српске не могу се такмичити на трци која се одржава у БиХ, у Граду Цазину "Цазин Гранд Приx" од 9. до 11. августа 2024. године, из разлога што та трка има међународни карактер, а клубовима и возачима не желе се од стране БИХАМК-а издати ФИА лиценце за међународне трке, иако испуњавају све потребне услове.
Ауто (Фото: EPA/EDDY LEMAISTRE/илустрација) -
Ауто (Фото: EPA/EDDY LEMAISTRE/илустрација)

- Поред тога што су сви наши клубови већ дужи временски период спријечени да организују трке Централно европске зоне (ЦЕЗ) које смо иначе претходно организовали, на тим тркама не можемо ни учествовати када се оне организују у иностранству, а сада ни у БиХ када их организују само изабрани клубови из Федерације БиХ, јер та могућност ни у Федерацији није дата свима - саопштено је из Спортског ауто и картинг савеза Републике Српске.

Како се додаје у саопштењу, издавање ФИА лиценци за себе је приграбио БИХАМК након што је наслиједио АМС СР БиХ, али те лиценце не жели да изда возачима и клубовима из Републике Српске, као ни већини клубова из Федерације БиХ из непознатог разлога, правдајући се непостојањем Спортског ауто картинг савеза БиХ (САС БиХ) који би то наводно требао издавати.

- Међутим, како је БИХАМК ексклузивни носилац ФИА лиценце, исти када не функционише САС БиХ преузима овлаштења и пријављује трке за ЦЕЗ, издаје лиценце возачима и спортским функционерима, али се онда огради када треба то треба урадити. Уколико возачи из Републике Српске и ФБиХ хоће да учествују у међународним тркама морају возити за клубове из иностранства, што су неки наравно и учинили -  додаје се у саопштењу.

Истичу да се порука која се овим шаље може лако закључити.

- Ако је неко замислио да ће се САКС РС са својом озбиљно изграђеном спортском инфраструктуром у посљедњих 30 година помирити са постојећом ситуацијом и да ће прихватити чињеницу да његови возачи, спортски функционери и клубови могу да учествују само на догађајима локалног карактера од Требиња до Новог Града, као и оним које организују неповаштени клубови у Федерацији БиХ у озбиљној је заблуди - додаје се у саопштењу.

Наводе да, у наредном периоду о овим дискриминаторским појавама и искључивањем САКС РС из међународних такмичења обавијестиће све релевантне институције у БиХ, почевши прво од Тужилаштва БиХ од којег ћемо тражити да испита елементе више кривичних дијела и повреду основних начела Закона о спорту у БиХ, затим Инспекцију да испита да ли међународне трке у БиХ имају све неопходне дозволе да би се могле одржати, а онда и све стране институције као што је ФИА и Олимпијски комитет, које ће обавијестити да се у БиХ врши отворена дискриминација спортиста, спортских функционера и клубова.

- На свом сајту транспарентно ћемо обвијештавати јавност и свим предузетим корацима и поднесеним пријавама - додају у саопштењу.