latinica  ћирилица
05/08/2024 |  15:05 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Коковић: Ђоковић је феномен над феноменима

Српски тенисер Новак Ђоковић је носилац нових вриједности које су скоро непознате у спорту, каже у разговору за Радио Републике Српске познати српски социолог културе и спорта Драган Коковић.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG)

- Ријеч је о комплетној личности који је људске вриједности сачувао до краја и све што је урадио - урадио је у зноју лица свог. Он је превриједновао неке вриједности патриотизма када је у питању српски спорт и вриједности у спорту уопште. Од њега се може научити како се носити с исцрпљујућом концепцијом начина живота. Он је феномен над феноменима и путоказ будућим спортистима да морају да буду комлпетне личности - наводи Коковић.

Коковић истиче да је Ђоковић човјек јаког менталног склопа који и када изгуби зна како да се постави.

- Ми смо помало размажена и не тако велика спортска нација која би била незадовољни да је освојио сребрну медаљу. Он је аскета који није себи дозволио да се уљуљка због већ постигнутих резултата или због зарађеног новца - истакао је Коковић.

Подсјећамо, Ђоковић је након освојеног злата на Олимпијским играма у Паризу, истакао да коначно осјећа да је његова трофејна слагалица готова.