latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:47 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Тривићева предала кривичне пријаве против Станивуковића, Француза и других

Предајем кривичне пријаве против градоначелника Бањалуке, Драшка Станивуковића, Ведрана Француза, савјетника градоначелника и других лица која су наведена у пријави, због постојања основане сумња да је Станивуковић као првопријављени омогућио свом савјетнику и другим пријављеним лицима да на незаконити начин стекну материјалну корист у минималном износу од 300.000 КМ, а на штету буџета Града Бањалука, изјавила је Јелена Тривић, предсједница Народног фронта на данашњој конференцији за новинаре.
Јелена Тривић - Фото: Уступљена фотографија
Јелена ТривићФото: Уступљена фотографија

- Наиме, цијели процес око куповине и продаје ћириличних слова која треба да се поставе у тзв. "Ћириличном парку", а који дјелимично гради и финансира Град, одиграва се на сљедећи начин: Станивуковић омогућава свом савјетнику Ведрану Французу да на меморандуму Града, без протокола и датума, а са злоупотријебљеним печатом Града, пошаље иницијативу за изградњу "Ћириличног парка", којом инструише потенцијална физичка и правна лица да куповину једног слова могу извршити уплатом накнаде од 10.000 КМ, уколико се плаћање врши у готовини, односно 11.700 КМ уколико се плаћање врши жирално и то на начин да се уплате врше на жиро рачун Удружења грађана"Савез Младих", а не на рачун Града Бањалука - рекла је Тривићева.

Тривићева наглашава да цијели посао продаје слова као и код тениских терена не иде преко Града, него преко удружења грађана, сада "Савеза Младих" Бањалука који води Милица Обрадовић Зарић, као предсједница тог удружења, како би се избјегла процедура јавних набавки.

Она каже да наведено удружење грађана врши наплату инсталације у виду ћириличних слова, која ће бити изграђена на јавној површини, без да је познато који је правни основ којим је Град овластио ово удружење грађана да може вршити овакве радње на локалитету парка Купусиште, односно јавној градској површини, те да се може, како је рекла, слободно рећи да је удружење грађана "Савез младих" узурпирало јавну градску површину.

- Да би све било јасно, потребно је нагласити да је Милица Обрадовић Зарић иначе запослена у Градском одбору ПДП-а, док је контакт број који је остављен на службеној страници Града као број на који се правна и физичка лица могу пријавити уколико су заинтересовани за куповину слова, лични број Ведрана Француза, који користи и за свој угоститељски објекат Етно излетишта "Козарска прича" што је све наведено у кривичној пријави - истиче Тривићева.

Тривићева тврди и да су пријављена лица преварила купце ћириличних слова, на начин да су у инструкцији навели да цијена за жирално плаћање износи 11.700 КМ са ПДВ-ом, а да се при том удружење грађана "Савез младих" Бањалука у званичном регистру Управе за индиректно опорезивање БиХ не води као ПДВ обвезник.

- Уз све контроверзе које се односе на изградњу Ћириличног парка, те уништавање парка Купусиште, ова вјешто осмишљена, али дубоко криминална радња је врхунац бешчаћа Станивуковића и његових сарадника којима ни ћирилица није света - истиче Тривићева.

Коментаришући Станивуковићеве оптужбе да су сви други против ћирилице, Тривићева каже да су умјесто оптужби, Станивуковић и сарадници требали одговорити на питања која је Народни фронт давно поставио, а на која су до данас ћутали, те су стога против њега и његових сарадника поднијели кривичну пријаву због штете коју су нанијели буџету Града.

- Изражавамо своје гађање да се на оваквим темама Станивуковић и сарадници крију иза ћириличног писма како би себи обезбиједили противправну имовинску корист. Срам вас било - поручила је Тривићева.