latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:21 | Аутор: СРНА

Тадић: Апелације Бошњака додатно удаљавају Српску и од Сарајева и од БиХ

Дешава се управо оно на шта су јавност упозоравали сви који желе сачувати Дејтонски мировни споразум, заштитити Устав БиХ и ослободити Уставни суд БиХ из руку отмичара који га користе као инструмент за рушење Устава БиХ, рекао је правник Огњен Тадић, те напоменуо да ти напади додатно удаљавају Републику Српску и од Сарајева и од БиХ.
Огњен Тадић - Фото: РТРС
Огњен ТадићФото: РТРС

Реагујући на подношење захтјева крњем Уставном суду БиХ за рјешавање спора са Републиком Српском у вези са Законом о имунитету Српске, Тадић је истакао да је крњи Уставни суд БиХ постао "магариште на коме политичке поене пасу сви неодговорни бошњачки функционери којима је важније замајавати јавност тобож незаустављивим и неподношљивим нападима на Републику Српску, него радити нешто што је корисно".

- Јавност у ФБиХ, а посебно у Сарајеву, треба знати да ти напади на Републику Српску немају ни близу онај значај какав им бошњачки политичари придају када их представљају својим бирачима - оцијенио је Тадић.

Тадић је истакао да је једина њихова озбиљна посљедица то што они сваки пут додатно удаљавају Републику Српску и од Сарајева и од БиХ.

Бошњачки делегати Шефик Џаферовић, Џенан Ђонлагић, Џемал Смајић и Сафет Софтић поднијели су крњем Уставном суду БиХ захтјев за рјешавање спора са, како су навели, ентитетом Република Српска и Народном скупштиом Српске у вези са Законом о имунитету Републике Српске који је усвојен на 13. сједници парламента Српске у априлу.

Уз захтјев су доставили и приједлог за одређивање привремене мјере до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ.

Бошњачки делегати затражили су одговор у вези захтјева од Народне скупштине Српске најкасније за 30 дана од пријема дописа.