latinica  ћирилица
05/08/2024 |  12:37 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Од 2018. године 25 поступака заштите виталног националног интереса

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске покренуо је од 2018. године 25 поступака заштите виталног националног интереса, с тим да су у два случаја покретачи били и Клуб Бошњака и Клуб Хрвата.
Вијеће народа Републике Српске - Фото: РТРС
Вијеће народа Републике СрпскеФото: РТРС

Од 25 предмета, у само једном је утврђена повреда виталног националног интереса Бошњака, а у једном дјелимична повреда интереса хрватског и бошњачког народа, речено је Срни у Вијећу народа.

Од конституисања актуелног сазива Вијећа, 15. децембра 2022. године до 1. августа ове године, Клуб Бошњака покренуо је осам поступака за заштиту виталног националног интереса.

У Вијећу народа наводе да је од осам захтјева упућених Вијећу за заштиту виталног интереса при Уставном суду Републике Српске, за четири утврђено да ниси прихватљиви, за три да су прихватљиви, док је један захтјев још у процедури.

Од три прихватљива захтјева у меритуму одлуком је утврђено да у два предмета није повријеђен витални национални интерес, док је једном предмету повријеђен витални национални интерес Бошњака.

Ријеч је о одлуци о избору члана Комисије за жалбе.

У претходном, петом сазиву Вијећа народа Републике Српске, од 2018. до 2022. године, покренуто је 17 поступака за заштиту виталног националног интереса, од чега је у 15 случајева покретач био Клуб Бошњака, а у два случаја Клуб Бошњака и Клуб Хрвата.

Од наведених 17 поступака, једна одлука је повучена, док је 16 упућено Вијећу за заштиту виталног интереса при Уставном суду Републике Српске.

Уставни суд је одлучио да је седам захтјева неприхватљиво, док је девет прихватљиво.

Од девет прихватљивих захтјева у меритуму Одлуком је утврђено да у осам предмета није потврђен витални национални интерес, док је у једном предмету дјелимично повријеђен витални национални интерес хрватског и бошњачког народа, а ради се о Закону о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Младен Илић рекао је Срни да је ово најбољи примјер "функционисања" законодавног дјела власти у Републици Српској.

- Клуб Бошњака има према Уставу право на овај механизам, међутим овдје се може говорити само о успоравању доношења јако важних аката и закона, односно ступања истих на снагу, јер је број случајева у којима је утврђена повреда виталног националног интереса минималан - истакао је Илић.

Он сматра да је Клуб Бошњака био свјестан да је велика већина покренутих случајева била неоправдана, те да је циљ био искључиво одуговлачење.