latinica  ћирилица
04/08/2024 |  18:23 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Зоран и Озрен Ђурић у родном Петрову шире прерадарске фарме (ВИДЕО)

Два брата, два пољопривредна газдинства. Зоран и Озрен Ђурић из Карановца, у озренској општини Петрово, баве се перадарством, односно товом пилића.
Зоран и Озрен Ђурић - Фото: РТРС
Зоран и Озрен ЂурићФото: РТРС

У вријеме када многи размишљају о одласку они егзистенцију и будућност својих породица виде у родном крају.

На темељима онога што је прије више од три деценије започео отац наставили су синови Зоран и Озрен Ђурић. Изградили су модерне објекте за узгој пилића. Очево знање и искуство, њихова младост и ентузијазам, то је формула која је у њиховом случају довела до успјеха. У два одвојена објекта тренутно имају по 10.000 пилића.

- Томе је највише заслужан наш отац. Одржао нас је овдје. Ја имам три сина, брат има кћеркицу и три сина. У том домаћинству остали смо заједно - истакао је Озрен Ђурић.

- Одлучили смо и ја и брат да останемо овдје. Борићемо се и ми да своју дјецу оставимо, ако је икако могуће, да будемо сви на окупу, јер то је сад највеће богатство - додао је Зоран Ђурић.

У два домаћинства 11 је чланова. Браћа су носиоци посла на фарми, али помогну и остали, па и најмлађи. Није кажу да нису размишљали да оду ,као што многи одлазе, али они су изабрали да остану.

Било је кажу и тешких дана. У поплави 2014. изгубили су 16.000 пилића. Дугове су отплатили тек прије двије године. Није их то поколебало, остали су на својим ногама и желе да проширују производњу. Посао је захтјеван, осјетљив, зими је потребно гријање а љети хлађење.

Срећом, перадарство има подстицаје, па годишње окрену пет до шест турнуса. Карановац је од раније познат по узгоју и тову пилића. Сада је овдје десетак домаћинстава који од тога живе.