latinica  ћирилица
04/08/2024 |  10:08 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

Додик: Комплекс Старе цркве симбол Дервенте и у будућности (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствује освештању комплекса Старе цркве у Дервенти.
Додик у Дервенти - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик у ДервентиФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Дервенти да му је драго што ће данас бити освештан комплекс Старе цркве која је симбол овог града и за чију обнову је Кабинет предсједника Српске издвојио 100.000 КМ.

- Дошли смо до овог дана када освештавамо храм и када започње један нови живот ове цркве која је несумљво симбол Дервенте и свега што је она била у пршолости, али и оног што ће бити у будућности - рекао је Додик.

Његово високопреосвештенство митрополит зворничко-тузлански Фотије уручио је данас предсједнику Републике Српске Милораду Додику архијерејску похвалницу којом је одликован за допринос обнови комплекса Старе цркве у Дервенти за чију реконстукцију је Кабинет предсједника Српске издвојио 100.000 КМ.

Архијерејска похвалница Додику (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Република Српска наставиће да чува мир и да се развија, као и да помаже Српској православној цркви која је основ националног идентитета, изјавио је Додик.

- Народи који нису окупљени око своје вјере губе идентитет и утркују се у разним уребесним стварима које не припадају ни човјеку, а најмање Богу. И то смо могли да видимо недавно на отварању олимпијских игара гдје се покушлао скрнавити и ударило опет на хришћанску вјеру - нагласио је Додик.

Додик у Дервенти (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Предсједник Српске је упитао шта би се десило да је којим случајом дирнуто осјећање неке друге вјере, рецимо исламске?

- Мислим да се олимпијске игра не би није одржале - оцијенио је Додик.

Предсједник Српске је изразио задовољство што је заједнички обновљена Стара црква у Девренти и објекат око ње.

Додик је нагласио да је током његовог предсједничког мандата обновљено 1.000 цркава у Српској, као и десетак манастира, а многи нови изграђени, што је на понос и показатељ да можемо".

- Власти Српске помагале су и друге вјерске заједнице, али никада нису заборавле СПЦ свјесни да је она основа нашег идентитета. Не само оно које живимо данас, него онога које смо преживјели у временима кад то није било готово могуће. У вријеме окупације Турака, кад су настојали да исламизирају читава друштва, а Србе преведу у неку другу вјеру, преживјеи смо то тешко вријеме од неколико вијекова, захваљујући нашој православној цркви и многим нашим страдалницима, свештеницима који нису штедјели животе чувајући своју вјеру - поручио је Додик.

Према његовим ријечима, као што је високопреовећени митрополит зворничко-тузлански Фотије рекао, синергија између државе и цркве показује се одлучном и готово пресудном за српски народ.

- Кад је год то функционисало, функционисао је народ, када није народ је страдао, био у колонама и кроз историју биљеже се низ догађаја те врсте - закључио је Додик.

Додик у Дервенти (Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Додик је истакао да му је част и задовољство увијек када је на мјестимa гдје се обнавља или гради храм.

- На оваквим мјестима увијек треба бити. То није само питaње наше прошлост већ и наше будућности. Зато нисам ни оклијевао да свуда гдје се гради српски православни храм будем присутан и помогнем у складу са могућностима које има Кабинет, односно ја као предсједник - навео је Додик.

Додик у Дервенти (Фото РТРС)

Свештеник Далибор Ђекић рекао је да је овај храм симобол Дервенте и да је велика радаст за све у овом граду што ће данас бити освештан и тако васкрснути након што је на Спасовдан 1992. године био потпуно разрушен.

- Дочекали смо дан да буде обновљена црква. Зхвални смо свим људима који су нам помогли у обнови посебно предсједнику Додику који нам је са великом износом помогао да обновимо храм - рекао је свештеник Ђекић.

Његово високопреосвештенство митрополит зворничко-тузлански Фотије и преосвећени епископ горњокарловачки Герасим освештаће данас у присуству бројних вјерника комплекс Старе цркве у Дервенти.

Стара црква у Дервенти (Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Стара црква сагађена је у периоду од 1851. до 1855. године. Храм је до темеља срушен на Спасовдан 1992. године, када су га минирали припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ.

Децембра 2017. године почела је израда идејног рјешења цјелокупног комплекса који обухвата обнову цркве и изградњу Светосавског дома. Храм је освештан 2020. године.

Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима, које се празнују 7. априла.