latinica  ћирилица
04/08/2024 |  09:51 ⇒ 14:17 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Срби ни по коју цијену неће дозволити одузимање статуса Српске

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да је сада на снази покушај уништавања Републике Српске путем одузимања њених надлежности као дејтонског ентитета, али да српски народ ни по коју цијену то неће дозволити.
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Александар Боцан-Харченко (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Боцан-Харченко је истакао да покушај ревизије Дејтонског споразума, који на првом мјесту чува безбједност и интерес српског народа у цјелини, није новина, те да је то започето одмах по потписивању и приликом првих фаза прмјене.

Он је за Вечерње новости рекао да би, ако би биле одузете надлежности Републици Српској, она у том случају могла да сачува назив, али би изгубила суштину.

Руски амбасадор је подсјетио да је сваке године било покушаја да се дође до тога да је Дејтон превазиђен, те додао умјесто њега постоје европске интеграције које су у ствари евроатлантске, без обзира на став Републике Српске и српског народа који је против учлањења БиХ у НАТО.

- Вјерујем да до катастрофалних последица за БиХ неће доћи, с обзиром на изузетно озбиљан став руководства Републике Српске и српског народа у Српској, као и Београда - рекао је Боцан Харченко.

Када је ријеч о руском ставу према Србији у вези са меморандумом ЕУ и Србије о експлоатацији литијума, Боцан-Харченко је рекао да Русији било каква сарадња на пољу литијума са ЕУ није никаква препрека за развој односа са Србијом.

Он је навео да је свакако потребан одређени опрез јер је познато да Запад увијек тражи нешто само за себе на неоколонијалистички начин, те подсјетио на став предсједника Србије Александра Вучића да неће бити штете за Србију у вези са литијумом.

Руски амбасадор се нада да ће руководство Србије водити рачуна да не би, када дође до реализације тог пројекта литијума, то било на штету државе, већ да се за Србију створи могућност продора еколошког, технолошког и економског просперитета.

Он је подсјетио да је суверенитет очување позиције неутралности и доношење суверених одлука кључна тачка политичког става руководства Србије, те да вјерује чврсто да ће Србија задржати тај став и у садашњим тешким условима.

Боцан-Харченко је рекао вјерује да ће Вучић одолити притиску и да неће увести санкције Русији, те да од њега никада није чуо неки сумњив став који би натјерао на размишљање да је могућа промјена политике Србије.

Он је додао и да у Србији постоји интерес према БРИКСУ и у јавности и унутар Владе, те да развој односа са БРИКС-ом не би био препрека за европске интеграције Србије.

На питање да ли би Русија у случају новог погрома над Србима на Косову и Метохији била спремна да их војно заштити, Боцан-Харченко је рекао да теоретска могућност постоји, имајући у виду веома тешку ситуацију, али да постоји и могућност политичког рјешења и смиривања ситуације, те осигурања безбједности за Србе на Косову и Метохији.

- У свакој ситуацији која је изузетно важна за Србију Русија ће увијек бити уз њу и српски народ и то је из нашег државног врха потврђено више пута. Али сада користимо политичке могућности, прије свега, оне које проистичу из сталног чланства у Савјету безбједности УН - навео је Боцан-Харченко.

Говорећи о међународним односима и ситуацији у Украјини, руски амбасадор је навео да Русија поштује улогу Кине, као и да Запад уопште не жели да се прича о примирју у Украјини, те поручио да ће Русија адекватно одговорити ако Американци размјесте своје пројектиле у Њемачкој.

- Ако у некој држави постоји жеља за разговор са Русијом увек ћемо бити отворени узимајући у обзир наше интересе - рекао је Боцан-Харченко.

Коментаришући опсаду манастира Есфигмен на Светој Гори по налогу цариградског патријарха Вартоломеја, руски амбасадор је рекао да напад на православље не постоји само у Украјини, него и у Србији, односно на Косову и Метохију, и да је ту Фанар /Цариградска патријаршија/ задужен као полуга расцјепа православља и смањивања његовог утицаја у Европи и свијету.