latinica  ћирилица
03/08/2024 |  18:42 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Слике немоћних и протјераних Срба грађани Семберије памте и данас (ВИДЕО)

Колона запрежних кола, трактора, аутомобила, камиона и пјешака који су из Баније, Кордуна, Лике и Далмације кренули у збјег пред хрватским јединицама, те 1995. године на путу за Србију прошла је кроз Семберију. Слике немоћних и протјераних Срба грађани Семберије памте и данас.
Обиљежавање Олује - Фото: РТРС
Обиљежавање ОлујеФото: РТРС

Олује буду и прођу, али она која се сручила на Србе у Хрватској 1995. године биће уписана као историјска неправда коју цивилизација не памти. Локална власт у Семберији формирала је Штаб за прихват и помоћ избјеглица из Хрватске, који су били смјештени у школе, породице, задружне домове.

- У једном камиону који је био паркиран испред задружног дома ту гдје су били смјештени десило се да је једна млада жена родила дијете у камиону - рекао је некадашњи предсједник Извршног одбора Скупштине општине Бијељина Светозар Михајловић.

Колона трактора, возила и запреге кроз Семберију била је дуга неколико километара, а једини циљ је био да се преко Раче и Павловића моста дође до Србије. Слике очаја и туге обишле су свијет.

- Било је ситуација гдје се растају кћеркица и отац, он се враћа на ратиште, она наставља даље. Нисам успио да снимим, једноставно нисам могао да подигнем апарат и да то сликам - изјавио је фотограф у пензији Божидар Милошевић.

Срби из Хрватске који су уточиште нашли у Лозници имали су су психо-социјалну подршку. Сањали су о повратку својим кућама, али се то никад није десило.

- Међутим најмање избјеглице из Хрватске желе да причају о том моменту, просто не желе више да се сјећају те колоне. Са избјеглицама из БиХ можете причати, са расељеним лицима са Косова можете причати. Овдје је најмања могућност да се прича о том периоду што ће рећи да је та колона била траума за цијели живот - истакла је предсједница Црвеног крста Лозница Весна Мелезовић.

У војно-полицијској акцији "Олуја" која је почела 4. августа 1995. године нападом на тадашњу Републику Српску Крајину убијено је 2.000 Срба, а 220.000 их је протјерано. Овај датум у Хрватској се слави, Срби тугују и пале свијеће, а остатак свијета ћути.