latinica  ћирилица
03/08/2024 |  14:25 ⇒ 15:30 | Аутор: sputniknews.com

Пентагон распоређује носач авиона и разараче на Блиски исток

Амерички носач авиона УСС "Абрахам Линколн" и неколико борбених авиона биће распоређено на Блиском истоку, док се очекује одмазда Ирана и његових савезника против Израела, саопштио је данас Пентагон.
Носач авиона "Абрахам Линколн" (Фото: EPA/CATI CLADERA) -
Носач авиона "Абрахам Линколн" (Фото: EPA/CATI CLADERA)

Министар одбране САД Лојд Остин наредио је премјештање "Линколна", који тренутно дјелује на Пацифику, и пратње разарача на Блиски исток заједно са додатном ескадрилом борбених авиона.

Додатне балистичке јединице противваздушне одбране такође ће бити распоређене на Блиском истоку, не само за одбрану Израела, већ и за заштиту америчких снага у Ираку и Сирији које су биле на удару Ирана, саопштио је у петак Пентагон.

Портпарол Пентагона Сабрина Синг изјавила је да Остин припрема "више потеза како би се појачала заштита снага за америчке снаге" и Израел.

У телефонском разговору у четвртак са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом, амерички предсједник Џозеф Бајден је рекао да ће САД обезбиједити додатна војна средства како би "подржале одбрану Израела од пријетњи".

Овај потез долази након убиства лидера Хамаса и Хезболаха у Бејруту и ​​Техерану ове недјеље.

Израел је признао убиство лидера Хамаса Исмаила Ханијеа у Ирану, али није јавно коментарисао смрт Фуада Шукра, док су Техеран и палестински покрет запријетили одмаздом.