latinica  ћирилица
03/08/2024 |  11:05 | Аутор: СРНА

У Ирану ухапшене десетине полицајаца и обавјештајаца

Десетине полицајаца, укључујући високе обавјештајне и војне званичнике, ухапшено је у Ирану током истраге убиства политичког лидера Хамаса Исмаила Ханије, пише данас "Њујорк тајмс", позивајући се на неименоване изворе у Ирану.
Иран (Фото: EPA-EFE/OSAMAH YAHYA) -
Иран (Фото: EPA-EFE/OSAMAH YAHYA)

Специјални тим агената који су формирале иранске власти испитао је и ухапсио преко двадесетак људи, међу којима су високи обавјештајци, војни званичници и особље у пансиону у Техерану који води Корпус исламске револуционарне гарде /ИРГЦ/.

Један број њих је приведен до окончања званичне истраге, рекли су неименовани извори листу "Њујорк тајмс".

Лист истиче да ирански истражиоци вјерују да је тим убица који је ангажовао Мосад и даље у земљи и настоји да их ухапси.

Британски лист "Телеграф" објавио је јуче, позивајући се на неименоване изворе из Корпуса исламске револуционарне гарде /ИРГЦ/, да су експлозивну направу која је убила Ханијеа поставили агенти ИРГЦ-а које је ангажовала израелска обавјештајна агенција Мосад.

Инцидент, наводно, представља понижење за Иран и огромну повреду безбједности за ИРГЦ.

Ханије је убијен након што је учествовао на инаугурацији новоизабраног иранског предсједника Масуда Пезешкијана. Хамас је окривио Израел и САД за Ханијехову смрт и обећао да ће узвратити.

Раније ове седмице, "Њујорк тајмс" је објавио да је Ханије убијен бомбом која је прокријумчарена два мјесеца прије тога у његову собу у пансиону у Техерану, у коме је одсјео.