latinica  ћирилица
02/08/2024 |  13:43 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Не постоји спремност у Загребу, Сарајеву и Приштини да сарађују у потрази за несталим српским жртвама

Не постоји спремност у Загребу, Сарајеву и Приштини да сарађују у потрази за несталим српским жртвама, тако да данас постоји тотални застој у процесу потраге за несталим лицима жртвама ратова деведесетих година 20. вијека, рекао је предсједник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић.
Удружење "Суза" - Фото: РТРС
Удружење "Суза"Фото: РТРС

Одаловић је у Београду на конференцији за новинаре Удружења породица несталих и погинулих лица "Суза", поводом 29 година од злочина над Србима у Погрому "Олуја", злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији, рекао да су највећи број несталих Срба у Хрватској, за којима се трага, цивили, те да за двије године српска комисија за нестала лица ниједном није могла да дође ни на једну познату локацију са посмртним остацима у Хрватској, која српске захтјеве игнорише.

Предсједник Удружења породица "Суза" Драгана Ђукић је рекла да се као нестало у "Олуји" води још 623 лица, док у Хрватској постоји још око 900 тијела чија идентификација се не рјешава, те апеловала да се расвијетли судибна несталих и за равноправан статус жртава свих националности.

Навела је да су након Олује убијени Срби покопани у заједничке гробнице, од којих многе нису ексхумиране, те да различити погледи на ратна дешавања, укључујући и хрватску војну акцију "Олуја", не доприносе процесу помирења.

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир је указао да Срби из Хрватске нису само прогнани и изгубили најмилије, него им се у Хрватској сада одузима и имовина, под фирмом "сређивања катастарских књига", што је цементирање етничког чишћења.

Рекао је да се Хрватској по питању ексхумација и идентификација готово ништа не ради, да Хрватска не испуњава своје обавезе преузете приликом стуања у ЕУ 2013. године, а данас је чак услов за формирање хрватске владе тај да у њој не буду Срби.

Политиколог Огњен Гогић истакао је да изгледа да за Србе и српске жртве нема судске правде у региону, ни за "Олују", ни за друге злочине над њима, те да није било политичке воље и интереса у међународној заједници да се на томе истраје.

Замјеник комесара за избјеглице Србије Светлана Велимировић је најавила да је припремљена нова стратегија за рјешавање питања избјеглих и расељених лица, која ће на јесен бити усовјена, а од идуће године и примијењена.

У име породица несталих обратила се Радмила Крстић, кћерка убијеног Петра Боромисе у "Олуји", члан Управног одбора Удружења породица "Суза", која је рекла да је за незапамћен масакр над четворицом припадника Војске Српске Крајине, међу којима је и њен отац, одговоран Пети корпус Армије БиХ, те да је на основу ЦД дискова видјела да је он био зарољен.