latinica  ћирилица
02/08/2024 |  13:28 ⇒ 15:41 | Аутор: РТРС

МУП Српске: Дефинисане планске активности за предстојеће безбједносне изазове

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске предузимају појачане мјере и радње у циљу одржавања повољног стања безбједности на подручју Републике Српске, имајући у виду повећан прилив туриста, сезону годишњих одмора, повећан обим саобраћаја усљед ових околности.
МУП - састанак - Фото: Уступљена фотографија
МУП - састанакФото: Уступљена фотографија

Стање безбједности се може оцјенити добрим, констатовано је данас на састанку министра унутрашњих послова Републике Српске Синише Карана и директора полиције Републике Српске Синише Кострешевића са начелницима полицијских управа.

На састанку је закључено да Министарство унутрашњих послова Републике Српске неће дозволити било какве облике насилничког понашања на подручју Републике Српске и да ће у циљу што ефикаснијег процесуриања лица која су склона чињењу ових дјела, али и кривичних дјела напада на полицијске службенике и догађаја који доводе до узнемиравања јавности, инсистирати на још јачој и чвршћој сарадњи са тужилаштвима и судовима.

- Број кривичних дјела општег криминалитета (2.579) смањен је за 13,2 одсто, уз повећање коефицијента укупне расвјетљености кривичних дјела и коефицијента расвијетљености по непознатом починиоцу, те је у вези са тим посебно похваљен рад на сачињавању криинаистичких обавјештаних изјвештаја. Тиме се, како је констатовано, показује проактиван приступ и професионалан рад полицијских службеника који је је најбољи показатељ сарадње МУП-а и грађана - саопштено је из МУП-а Српске.

На састанку који је одржан на Козари анализирани су безбједносни изазови у предстојећем периоду, а неки од њих су прије свега локални избори, илегалне миграције и стање безбједности у саобраћају.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске формирало је Штаб "Избори 2024" који ће дефинисати планске активности у предизборном, изборном и постизборном периоду и одржавању повољног безбједносног амбијента за одржавање локалних избора у БиХ ове године.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каранј е наложио да Штаб изврши процјену безбједносне ситуације на подручју Републике Српске и окружења на основу којег ће се планирати све неопходне активности Министарства у наредном периоду, а све у циљу безбједног и несметаног одвијања изборног процеса.

- На састанку је констатовано да на подручју Републике Српске тренутно нема проблема са мигрантима, иако је број евидентираних миграната који су илегално прешли границу (658 лица) за 78,3 одсто већи у првих шест мјесеци ове године, у односу на исти период прошле године. Нису евидентирана кривична дјела над мигрантима, нити су пријављена кривична дјела извршена од стране миграната - истиче се.

Директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић који је и предсједник Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске навео је да ће полицијски службеници наставити да у свом раду примјењују закључке Владе Републике Српске, а који се односе на заштиту личне и имовинске безбједности свих грађана, уз поштовање принципа хуманости према мигрантима.

Закључено је да у наредном периоду са надлежним субјектима треба интезивније радити на саобраћајној култури учесника у саобраћају, имајући у виду да управо број санкционисаних возача због вожње под утицајем алкохола указују да је потребно радити и на превентивном нивоу.

- Број саобраћајних незгода у првих шест мјесеци (5.177) је већи за 9,2 одсто, али је смањен је број смртно страдалих лица (45) за 10 лица у односу на упоредни период. Из саобраћаја су због почињених прекршаја искључена 10.802 возача, од чега највише или 83,2 одсто због вожње под дејством алкохола - саопштио је МУП.