latinica  ћирилица
02/08/2024 |  12:11 ⇒ 12:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Амбасадори Квинте Куртију: Не подржавамо промјену статуса за мост на Ибру

Амбасадори земаља Квинте у Приштини састали су се данас са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, а након састанка амерички амбасадор Џефри Ховенијер рекао је да су обавијестили Куртија да владе земаља Квинте, у консултацији са НАТО-ом не могу да подрже било какву промјену садашњег статуса моста на Ибру.
Косовска Митровица (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Косовска Митровица (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI)

- Ми, представници Француске, Њемачке, Италије, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава састали смо се са Куртијем да га обавијестимо да наше владе у консултацији са НАТО-ом не могу да подрже било какву промјену тренутног статуса моста у Митровици у овом тренутку - рекао је Ховенијер, преноси Репортери.

Како се наводи до састанка амбасадора Квинте са Куртијем је дошло након дуже расправе Приштине и ЕУ око тог питања.

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је раније да би то питање требало рјешавати само у дијалогу, док је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак прошлог мјесеца подсјетио да је отварање моста у Косовској Митровици предмет два споразума постигнута током дијалога.

Са тим се сложио и командант Кфора Озкан Улуташ који је такође рекао да свака одлука у вези са мостом у Косовској Митровици мора да се донесе у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ.