latinica  ћирилица
02/08/2024 |  11:52 | Аутор: РТРС

Декларација - највећи колективни успјех српског народа

Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, усвојена на Свесрпском сабору и ратификована у парламентима Републике Српске и Републике Србије, представља највећи колективни успјех српског народа са обје стране ријеке Дрине, али и свих Срба широм свијета, истичу из Организације старјешина Војске Републике Српске.
Организација старјешина ВРС - Фото: РТРС
Организација старјешина ВРСФото: РТРС

- Ово је најзначајнији историјски документ за српски народ од краја Другог свјетског рата до данас. Овом декларацијом први пут у историји српског народа утврђују се гаранције за заштиту српског народа у региону, али и шире - саопштено је из Организације старјешина Војске Републике Српске.

У саопштењу се истиче да се то односи на све области дјеловања, а посебно на очување културе, језика, ћирилице, економије, заштите животне средине, права српског народа на живот у демократским условима мира и стабилности, права на одбрану од насилне асимилације, отимања имовине, угрожавања институција, од подаништва и мајоризације, чији покушаји су све дрскији и агресивнији, посебно у БиХ.

Наводи се и то да је Декларација опште добро не само за Србе, већ и за припаднике осталих народа у региону, прије свега зато што промовише мир и стабилност у цијелом региону, али и свијету.

- С обзиром на то да су основна опредјељења и принципи у Декларацији засновани на универзалним људским правима, која имају и сви други народи широм свијета, као и трајној оријентацији ка рјешавању свих проблема у условима мира и стабилности, Декларација може значајно допринијети хармонизацији односа свих добронамјерних људи у региону, залагањем за неупитно поштовање међународног права, међународних споразума и уговора, односно општеприхваћених међународних демократских стандарда - додаје се у саопштењу.

Из Организације старјешина Војске Републике Српске напомињу да је приоритет поштовање Дејтонског мировног споразума и резолуције Савјета безбједности УН 1244, што је главни услов за суживот у будућности и због тога је Декларација добра за све народе у региону.

- Посебан квалитет Декларације је то што позива на мир и стабилност, на поштовање других, на потребу поштовања свих жртава ратова из деведесетих година прошлог вијека, без обзира којем народу, вјери и религији припадају. Српски народ не тражи ништа друго осим да се поштују и његове жртве, као што и он поштује све друге жртве несрећних ратова - наводи се у саопштењу.

Из Организације старјешина Војске Републике Српске додају да ће сви који нису у парламентарним процедурама подржали ову декларацију имати прилику и времена да се покају.

- Историја је неумољива. Сви остали морају предано радити на њеном спровођењу - закључили су из Организације старјешина Војске Републике Српске.