latinica  ћирилица
02/08/2024 |  10:38 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

У Шушњару код Санског Моста обиљежено 83 године од страдања 5.500 Срба; Додик: Отпочети изградњу храма (ФОТО/ВИДЕО)

У Шушњару код Санског Моста обиљежено је 83 године од страдања 5.500 Срба.
Милорад Додик у Шушњару - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик у ШушњаруФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

У Меморијалном комплексу Шушњар служен је парастос за 5.500 Срба убијених на Илиндан, а у овом усташком злочину убијено је и 50 Јевреја.

Положени су и вијенци на споменик.

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту претходно је служена литургија.

Обиљежавању је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је изјавио је да се мора отпочети градња храма у Шушњару код Санског Моста који ће трајно свједочити да је овдје током НДХ почињен геноцид над Србима.

- Свједоци смо да народ који желе да живи сА нама хоће да ту етикету наметне Србима рачунајући на неке од нас да би могли бити наивни. Као да није било ни историје нити страдања. Нуде нам да будемо у БиХ, а сматрају да немамо право на Републику Српску. Да смо тада имали Српску не би било Шушњара и других стратишта - рекао је Додик.

Додик је истакао да ријеч Шушњар изазива осјећај туге, али и неправде јер је овдје прије 83 године убијено 5.500 Срба и 50 Јевреја у само два дана, а усташе које су то учиниле послије Другог свјетског рата нису кажњени већ су се слободно кретали и радили.

- Шушњар је послије Јасеновца, Доње Градине и Гаравица наша болна рана и једно од највећих српских стратишта - рекао је замјеник начелника општине Оштра Лука Душко Дошеновић током обраћања у Меморијалном центру на Шушњару за 5.500 Срба и 50 Јевреја убијених у Независној Држави Хрватској  на Илиндан прије 83 године.

Додао је да овдје, пред стравичном истином, сваки човјек занијеми уз чињеницу да масовне гробнице и ова крвљу натопљена земља крију 5.500 Срба убијених на Илиндан 1941. године под окриљем злогласне НДХ.

Тешко је данас бити Србин у Шушњару код Санског Моста гдје су прије 83 године усташе починиле злочин над 5.500 Срба и 50 Јевреја, изјавио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Страхиња Ерац.

Он је истакао да су на овом мјесту за вријеме Другог свјетског рата убијени невини Срби.

Обиљежавању су присуствовале и породице и потомци жртава страдалих на Шушњару 1941.године, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, помоћник министра рада Републике Српске Небојша Видаковић и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Међу присутним су били и предсједник Општинског вијећа Босанског Петровца Немања Давидовић, замјеник начелника општине Оштра Лука Душко Дошеновић, као и представници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

У насељу Милин Бирт положени су вијенци и цвијеће код споменик жртвама усташког терора, чиме је завршено обиљежавање 83 године од усташког злочина над 5.500 Срба и 50 Јевреја.

Вијенце и цвијећа код споменика жртвама усташког терора, између осталих су положили представници општине Оштра Лука и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Сански Мост - парастос (Фото: РТРС)

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.