latinica  ћирилица
02/08/2024 |  08:28 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Радић: Циљ - олакшати пословање грађанима и правним лицима (ВИДЕО)

Физичка и правна лица у Српској за послове прометовања непокретностима код нотара од 1. августа не морају доносити увјерења Пореске управе о стању пореских обавеза за непокретност, јер апликација Електронски приступ нотара базама података омогућава свим нотарима у Српској директан приступ систему за извјештавање Пореске управе Српске који се односи на стање пореских обавеза за непокретност, као и извјештај о сувласницима.
Борислав Радић - Фото: РТРС
Борислав РадићФото: РТРС

Борислав Радић, предсједник Нотарске коморе Републике Српске, истакао је гостујући у нашем Јутарњем програму, да је циљ примјене апликације да се грађанима и правним лицима који буду вршили пренос власништва над непокретности олакша пословање тако што неће морати одлазити у надлежне пореске управе по увјерење о стању пореских обавеза за непокретност коју прометују, као што је то до сада била пракса.

Појаснио је да нотар приликом сачињавања исправе директно извршава електронски увид у евиденције Пореске управе и прилаже увјерење уз исправу.

- Пореска управа годишње изда преко 80.000 увјерења која се иначе траже у нотарским канцеларијама, тако да вјерујем да ће од сада број грађана који посјећују Пореску управу бити знатно мањи - рекао је Радић.

Додаје да, уколико странка, односно порески обвезник није пријавио непокретност која је предмет нотарске обраде надлежној Пореској управи неће моћи добити увјерење те ће бити упућен од стране нотара у Пореску управу да изврши пријаву непокретности по прописаној процедури Пореске управе.

Радић је напоменуо и да је са Министарством унутрашњих послова потписан споразум о електронској размјени података, а да ће координацију и надзор вршити Министарство правде.

Додао је да ће увезивање система са МУП-ом Српске наступити кроз пар дана, а да ускоро слиједи и потписивање споразума за Геодетском управом.