latinica  ћирилица
02/08/2024 |  08:20 | Аутор: СРНА

Брисел препоручује Братислави и Будимпешти да нађу алтернативу за руску нафту

Европска комисија препоручује Мађарској и Словачкој да одустану од руске нафте и да пронађу алтернативне изворе као одговор на жалбу да је Украјина блокирала пренос овог енергента из Русије, пише британски дневник "Фајненшел тајмс", позивајући се на писмо европског комесара за трговину Валдиса Домбровскиса.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Домбровскис у свом писму наводи да Будимпешта и Братислава "треба да активно одустану од руских фосилних горива" и да се на састанку представника свих чланица ЕУ прошле седмице "значајан број њих упитао зашто Мађарска и Братислава до сада нису тражиле алтернативе".

Током протеклог мјесеца, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да је Украјина обуставила пренос нафте руског енергетског гиганта Лукои".

Из словачког Министарства економије је потврђено да не више не добијају нафту из Русије.

Сијарто је 22. јула изјавио да су Мађарска и Словачка покренуле консултације уз Европску комисију са Украјином због прекида преноса нафте из Русије преко нафтовода "Дружба".

Портпарол ЕУ Балаш Ујвари изјавио је јуче да одлука Кијева не указује на ризике за испоруку енергената за Мађарску и Словачку, тако да Европска комисија неће одржавати консултације по том питању.