latinica  ћирилица
01/08/2024 |  18:21 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Инвиктус технолоџи група потписала уговоре са радницима санкционисане Инфинити групе (ВИДЕО)

Данас је почела са радом Инвиктус технолоџи група, нова компанија која је потписала уговоре са радницима некадашње Инфинити групе, која се нашла на листи санкционисаних од стране америчке администрације.
Инвиктус - Фото: РТРС
ИнвиктусФото: РТРС

Због санкција и притисака Сједињених Америчких Држава отежано је пословање правних и физичких лица. Стручњаци упозоравају - посљедице санкција могле би се осјетити и ван граница Републике Српске.

Оснивањем Инвиктус технолоџи групе око 200 бивших запосленика Инфинити групе наставиће да остварају право на рад и приходе које им је због америчких санкција било угрожено.

Директор новооснованог Инвиктус-а Бојан Вујић поручио је да су квалитетни радници највећи капитал компаније, која пословање почиње од нуле.

- У овој фази нам је јако важно било да потпишемо ове уговоре са запосленима, да их задржимо овдје, да нигдје не иду. Да наставимо заједнички да сарађујемо, а наредни кораци на које ћемо бити фокусирани јесте успостављање пословања на свим осталим тржиштима на којима смо и до сад пословали - изјавио је Вујич.

Америчка администрација је својим санкцијама угрозила егзистенцију неколико стотина породица. Не марећи за посљедице на живот обичног човјека, ОФАК листа се продужавала.

Из Подручне привредне коморе Бањалука поручују да је угрожен читав пословни амбијент.

- Дугорочно представља велике проблеме и за државу јер стварају се одређени процеси који су у овом моменту започети, а ти процеси су били на неки начин провођени од стране санкционисаних фирми, и држава је објективно у проблему како да те процесе заврши - истакао је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић. 

Нису марили за посљедице, као што ни америчким компанијама није сметао приход остварен кроз пословање са санкционисаним фирмама из Републике Српске.

Америчкој амбасади трн у оку су уговори које су санкционисане компаније потписале са Владом Српске, а не спомињу бенефите које су америчке компаније оствариле кроз реализацију тих пројеката, каже Вујић.

- На бази сарадње с америчким компанијама наше компаније су платиле скоро 25 милиона марака, што је скоро пола од онога колико се наводи у објави америчке амбасаде. У истом том периоду објављен је 101 тендер гдје у наслову набавке експлицитно стоји назив америчке компаније која једино може да извши испоруку онога што се тражи у том тендеру - напоменуо је Вујић. 

Како се сличне ствари не би догађале, Европска унија пронашла је механизам заштите за своја предузећа под америчким санкцијама.

Уредба позната под називом "Блокирајући закон" требала би да буде једна од законодавних реформи које БиХ спроводи на путу ка ЕУ, каже Синиша Пепић, стручњак за економску дипломатију.

- Тај закон подразумијева да свака држава ЕУ, уколико њен привредни субјект буде санкционисан од стране САД, да се та држава може позвати на уредбу 2271/96 и тако онемогућити примјену санкција САД - објаснио је Пепић. 

Пепић каже да посљедице санкција компанијама у Српској осјете и партнери у Европској унији.

Ускоро, додаје Пепић, посљедице ће осјетити и они који ликују због санкција, када се у заједнички буџет БиХ из Српске буде слијевало мање новца.