latinica  ћирилица
01/08/2024 |  15:23 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Видовић: Пројектован оквирни буџет за наредне три године заснован на расту БДП-а (ВИДЕО)

Пројектован оквирни буџет за наредне три године је базиран на расту БДП од 2,7 одсто у 2025. години па до 3,3 одсто колико је планирано у 2027. години, изјавила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић на конференцији за новинаре. 
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Према њеним ријечима, "пројекција је да ће просјечна инфлација бити 2,2 одсто, док ће у 2027. години бити 1,9 одсто".

- До 2027. године имаћемо суфицит у буџету од 266 милиона КМ. На тај начин ће се консолидовати буџет који је био у дефициту од периода пандемије вируса корона. Привредни амбијент Српске најповољнији је у региону, а доказ за то су привредници који из Европе инвестирају у Српску - рекла је Видовићева.

Видовићева је нагласила да "стављање компанија на црну листу ОФАК-а наноси штету јер је 800 радника остало без посла".

- То је незмисливо да остављате људе без средстава и плате. Налазићемо рјешење за те раднике. Похвално је што су се поједини већ јавили да ће помоћи када је ријеч о збрињавању радника. Са санкционисаним компанијама раније су потписани уговори, али неће доћи до застоја или проблема у систему функционисања, као што је процес фисклаизације у Републици Српској. Ријеч је о конзорцијуму од три фирме. Касе су обезбијеђене и купљене и тај посао ће бити завршен - поручила је Видовићева.

Видовићева је истакла да "Република Српска испуњава све обавезе те да није било кашњења када је ријеч о исплати дуга".

- Ове године је враћено 450 милиона КМ више него што се Српска задужила. Плате, пензије, борачки додатак и социјална давања приоритетне су у буџету и то се извршава редовно и уредно. Немамо проблема - рекла је Видовићева.

Коментаришући оглашавање америчке Амбасаде о стању финансија у Српској Видовићева је нагласила да је ријеч о неистинитим и злонамјерним објавама.

- Чуди ме да једна амбасада износи такве ствари. Питати гдје је потрошен новац је смијешно. Наш буџет је на свим страницама које су доступне јавности. И прошле године смо вратили више кредита него што смо се задужили. Ружно је да се такви коментари пуштају у медије. То је неповезано. Било који економиста који то прочита констатоваће да то нема смисла. Ријеч је о притисцима да би се узнемирио народ пласирањем неистинитих информација, а све долази пред изборе. Њихова је жеља да СНСД што лошије прође на изборима, али мислим да ће бити обрнуто - истакла је Видовићева.