latinica  ћирилица
01/08/2024 |  14:19 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Грађани: На дјелу бетонизација Купусишта; Станивуковић: Биће изграђена бетонска стаза, дрвеће остаје

Иако је инспекција обилазила радове на изградњи парка у Бањалуци на локацији Купусишта и иако грађани кажу да је ријеч о бетонизацији зелене површине, градоначелник Драшко Станивуковић тврди да ће зеленило остати и у новом парку и да ниједно стабло неће бити уклоњено или оштећено.
Станивуковић са грађанима на локацији Купусишта - Фото: РТРС
Станивуковић са грађанима на локацији КупусиштаФото: РТРС

Станивуковић, који је данас обишао незадовољне грађане окупљене у парку, рекао је да ће бити изграђена бетонска стаза, да ће дрвеће остати и да ће бити постављене инсталације у облику ћириличних слова, тврдећи да ће будући Ћирилични парк бити једна од најљепших зелених оаза у центру.

Он је истакао да се сви радови проводе у складу са прописима.

С друге стране, незадовољни грађани тврде да се ради о нелегалној градњи и поручују да не желе бетонизацију ове зелене градске површине.

- Тражимо да се парк врати у првобитно стање. Сматрамо да се води нелегална градња. Регулациони план је од данас на јавном увиду, а они већ копају - рекао је Дарио Адамов, члан Одбора за заштиту Купусишта.

Он је рекао да су грађани за уређење парка које подразумијева садњу дрвећа, постављање нових клупа и канта за смеће, а не за бетон, поручујући да се парк гради, а не сади.

Санда Вукојевић, такође члан Одбора за заштиту Купусишта, каже да је вјештак шумарске струке назвао радове на градњи новог парка "малим екоцидом". 

Вукојевићева тврди да Град нема потребне дозволе да на локацији Купусишта врши било какве грађевинске интервенције, додајући да ова локација није адекватна за предвиђене скулптуре.

- Овај парк не може да поднесе 30 инсталација, скулптура висине изнад два метра и ширине од метар до два - рекла је она.