latinica  ћирилица
01/08/2024 |  10:33 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Црнковић: Еколошка агресија на ријеку Уну

Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић сматра да еколошка агресија на ријеку Уну добија све веће размјере.
Марио Црнковић - Фото: РТРС
Марио ЦрнковићФото: РТРС

Црнковић је рекао да је, након идеје да се радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже уз ријеку Уну, дошла и замисао да се уз ријеку Уну, на подручју Трговске горе, одлажу и други опасни отпади који настају на територији Хрватске.

- Као да све то није довољно, ових дана свједочимо нападу на само подручје извора ријеке Уне. Без комплетиране документације, без процјене утицаја на животну средину као и заштићена подручја, механизација девастирајући обалу напредује ка ријеци - рекао је он.

Црнковић је рекао да је тужно, али и вриједно дивљења видјети жене из Срба и Доње Суваје које су стале пред багер и својим тијелима браниле Уну.

- То је храброст, тако се воли и брани једна од најљепших ријека овог дијела Европе. Локално становништво није само, десетине еколошки оријентисаних организација из регије су се већ декларисале по питању ове теме и стоје у одбрани ријеке Уне - каже он.

Црнковић сматра да је огроман терет на локалном становништву које је обесправљено пропустима надлежних у Хрватској и спорим дјеловањем инспекцијских тијела.

- Уна се мора одбранити, превише је лоших људи и лоших идеја који нападају крајишку љепотицу, како на нелегалним пројектима тако и са опасним отпадима. Бранити Уну дословно значи бранити право на живот. Уна је дио нашег индентитета и у складу са тим, побједа грађана над крупним капиталом је већ сада неизбјежна - поручио је он.