latinica  ћирилица
01/08/2024 |  09:19 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Весић: Влада не планира експропријацију за потребе рудника литијума Рио Тинта

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић одбацио је тврдње дијела опозиције да Влада Србије планира експропријацију за потребе рудника литијума компаније Рио Тинто.
Горан Весић (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Горан Весић (фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

Он је истакао да, према Закону о експропријацији, државни органи не могу да изврше експропријацију за рачун приватне компаније, као и да је немогуће утврдити јавни интерес за изградњу било каквог објекта приватне компаније.

Весић је појаснио да јавни интерес може да се утврди само за путеве или жељезницу, што такође подразумијева важећи Закон и експропријацији, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Тако да, додао је он, ако је приватној компанији потребна земља за изградњу објеката у функцији производње, за тај објекат не може да се утврди јавни интерес, већ компанија има могућност да тржишно купи земљиште ако власници желе да га продају.

Весић је изјаву опозиционог народног посланика Војислава Михајловића "да Влада Србије планира експропријацију за потребе планираног рудника литијума компаније Рио Тинто" окарактерисао као ширење лажних вијести.